2016-09-24
今天下午約5點半左右,路經呢間鋪,之前未吃過,於是嚟試下吃下午茶。誰知道第一次來這間店的經驗卻是十分不愉快的。一入到去,見有一個人排在收銀前,以為要好像大家樂咁先比錢點餐。等左好耐,終於到我 (是呀,前面得一個人炸,但等左好耐)才知道唔係係 cashier 點餐。搵左個女侍應問,這個女侍應皮膚黑黑,身材比較矮小瘦弱,戴眼鏡,扎住一條馬尾。她只拋下一句:"坐低"。我忍 ! 找了一個位準備坐下時,這個女侍應又出聲:"坐呢度啦!" 我點了一個普通的餐肉腸仔公仔面加炒蛋,檸檬脆豬。等待時,這個女侍應一言不發咁放下左張單同一個放著餐具的杯。個杯入面同出面都有啲污漬。我知無可能完全乾淨,但肉眼望到的污漬就接受唔到。我全程沒用過這個杯入面的餐具。之後仲嬲,另一個同是皮膚黑黑,身材矮小瘦弱但沒戴眼鏡,扎住馬尾的女侍應粒聲唔出放下一杯豆漿,然後就咁扔左支飲管係枱面。姐係咁,我好歹都係有付錢的,唔期望你有咩五星級服務,但基本的禮貌也應該有吧?咁嘅價錢咁普通的食物,我寧願吃M記都好過係度買錢攞氣受 ! 食物味道正常,雖然唔係難吃,但都唔係特別好吃。所謂的檸檬脆豬只是普通脆豬,沒有檸檬味,公仔面都有啲淋。埋單
我點了一個普通的餐肉腸仔公仔面加炒蛋,檸檬脆豬。
埋單時,個肥仔收銀見到我企左係度,先悠閒地同另一個顧客吹下水,然後才施施然來到我面前收錢。全程隻字欠奉,沒有眼神接觸,單手遞來找錢給我。
我之前以為只是個別員工的問題,原來是整間店的風格! 真的太有性格了!
不吐不快,平時唔寫食評的我嬲到即刻開返個 account 。 茶餐廳的服務質素都無咁差啦!