2020-07-20
📌 BASAO tea~灣仔疫症底下又係po舊相嘅時候😛其實灣仔分店同銅鑼灣分店我都去過🥰今次就一次過介紹啦!其實兩間分店環境都好舒適 超級chill💯有洗滌心靈嘅感覺😌兩家裝修都係走日式風格 全白暖木色為主調Cafe主要售賣嘅嘢食同飲品都喺以茶為主🍵吧枱位置闊落 可以見到店員沖泡唔同嘅茶呢度嘅茶都會寫明用咗咩茶葉沖泡 品茶一流不過銅鑼灣分店就比較就腳 鋪面亦較大灣仔月街嗰位置就要行一段路😉雖然有時間限制 但係都見到唔少人喺度做嘢或者傾計 冇見到佢趕人走😂1️⃣ 大紅袍黑糖麻糬蛋卷𝗗𝗮 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗣𝗮𝗼 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟱𝟮 (𝟴/𝟭𝟬)呢個蛋卷好有驚喜 非常之濕潤鬆軟😍😍茶味都幾香濃 cream都好幼滑甜度剛剛好 唔會太膩👍🏻入邊仲有黑糖麻糬 幾煙韌 好有口感😋不過麻糬份量就唔係好多2️⃣豆腐抹茶慕絲 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)四四方方嘅外型好可愛🤣一切開顏色層次都幾靚🤩慕絲質地軟滑 味道偏甜豆腐味超級濃烈 比抹茶味更加突出😔但係因為本人係抹茶控💚所以希望抹茶味更出!3️⃣ 接骨木花
疫症底下又係po舊相嘅時候😛
其實灣仔分店同銅鑼灣分店我都去過🥰
今次就一次過介紹啦!
其實兩間分店環境都好舒適 超級chill💯
一切開顏色層次都幾靚🤩
慕絲質地軟滑 味道偏甜
豆腐味超級濃烈 比抹茶味更加突出😔
但係因為本人係抹茶控💚
所以希望抹茶味更出!
3️⃣ 接骨木花葡萄冰紅茶𝗘𝗹𝗱𝗲𝗿𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 𝗚𝗿𝗮𝗽𝗲 𝗙𝗶𝘇𝘇 $𝟱𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
係夏日新出嘅茶味 見佢味道幾特別就叫咗😆
接骨木花嘅味道真係幾特別 喺出邊好少飲到
味道非常之清新 好適合喺夏天飲🤤
再加上兩粒好甜嘅青色葡萄喺上面做點綴
底下亦有唔少葡萄肉🍇
整體味道好夾 值得推介👍🏻
4️⃣ 焙茶拿鐵 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
拉花係天鵝形狀幾靚🦢
焙茶味都幾香濃口感順滑不苦澀
不過覺得有點太甜😔
5️⃣ 抹茶拿鐵 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
拉花係心型💚
抹茶味濃烈 帶有少少回甘
入口順滑 抹茶粉同牛奶完美融合😋
💡整體嚟講 呢間cafe真係俾人一種好放鬆嘅感覺🥰
如果少啲人嚟嘅話會更加舒適寧靜
推薦大家bookmark定等疫情緩和再嚟試吓佢哋嘅茶同蛋卷😋
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: BASAO tea
📍: 灣仔月街17號地舖
🔍:10:00-19:00(Mon-Thurs,Sat-Sun); 12:00-22:00(Fri)
📍: 銅鑼灣白沙道16號地舖
🔍: 09:00-20:00(Mon-Thurs,Sun); 09:00-21:00(Fri-Sat)
☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie灣仔 #hkhungryfoodie銅鑼灣
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe