2015-01-19 1358 瀏覽
今次經過西環數字街,點可以放過新開嘅台灣料理小店!今次真喺相機來了...舖面設計已經好有台灣風味,內裏裝修又與別不同,完全冇豪華裝潢,反而充滿台灣地道小店風味!正!因為夜晚七點到,已經賣咗好多嘢,剩返可以 order 嘅餸真喺唔多!我哋兩個人叫咗好少嘢!首先叫咗個《雞肉飯》!嘩!一上枱就覺得好細碗!但我朋友話27蚊你想點呀?賣相真喺普通,口感唔算特別!但味道真喺一流,有雞絲,酸菜,仲有啲唔知名嘅醬汁,好味!食台灣嘢,點可唔以唔飲《珍珠奶茶》!奶茶比較甜身,喺台灣料理嘅特色!但裏面嘅珍惜唔喺波霸級別,而且比較硬身!可能喺台灣特色,唔同傳統飲開嘅硬度!因為個飯太少,所以叫咗碟《鹽酥雞》,份量正常,一兩個人啱啱好!口感有咬口,外脆!而且比較鹹,有埋啤酒就一流!《滷水拼盤》喺兩隻雞翼同滷水蛋,真喺同香港食開嘅份量真喺有好大分別!但味道就真喺唔錯!雞翼同滷水蛋都好入味!兩個人夾咗50蚊左右!上環數字街區中,都算抵食!但份量多返少少會更好!
雞肉飯
珍珠奶茶