2020-02-20
心血來潮約爸爸食午餐,佢帶咗我嚟呢間平時成日行過都唔起眼嘅印度餐廳。中午12:00左右,入到去得3枱客人,燈光比較暗,裝修古舊,有種去咗人哋屋企咁。餐廳內電視播住印度肥皂劇,印藉員工都好醉心咁睇。其實呢間餐廳有Set Lunch,不過爸爸推介散叫,全程由佢發版。1. SAMOSA - 新鮮熱辣辣炸好,裡面薯仔香甜,配上啲香料,脆卜卜嘅厚外皮,會想追住嚟食。2. 香料椰菜花薯仔 - 香料味唔太重,椰菜花似福花,最犀利係啲薯仔,應該係新薯,食落唔會粉粉,甜得嚟有少少爽,推介。3. 唔個咩烤餅 - 個烤造型似一個雪糕筒咁,好香脆,有微辣,咸咸哋,配上薄荷汁,係會食唔停口嘅小食。4. 咖喱羊 - 汁香滑濃,羊肉一啲都唔靭,羊肉味恰度,嚿嚿肉都掛滿咖喱汁,我哋另外叫咗千層餅麵包嚟點啲汁食,不知不覺食多咗。5. 串燒雞 - 好似鐵板烤雞,食落香料味係唔同,望落完全估唔到佢咁Juicy,又香又爆汁又嫩。2個人食5、6樣嘢當然係眼闊肚窄啦,最後食唔晒啲雞同麵包,唯有打包。感覺唔錯嘅印度人開小店,我相信有機會我會再幫襯。
感覺唔錯嘅印度人開小店,我相信有機會我會再幫襯。
SAMOSA
香料椰菜花薯仔