2017-01-26
這個冬天不太冷。大褸出場次數真係十隻手指數得晒,幸好今個星期又凍番,唔著大褸至小都可以食下暖肚野。今個冬天,食蛇同羊腩煲呢d傳統野已經試過,仲有咩可以揀?有人提議飲番杯"好野"。於是今晚就去左天后飲番杯。裝修帶點居酒屋味道,又不失現代感。高櫈圓枱,好似差杯酒。眼見附近幾枱客都係日本人,杯上杯落,的確按捺不住。餐牌有各式日本酒,同時又有多種佐酒小食,嫌唔飽仲有拉麵,選擇都幾豐富。山崎威士忌 $78講起日本酒,山崎呢個名相信應該冇咩人唔識,亦唔怪得佢咁出名,所以今日係度當然要一試。飲左一小杯已經面紅耳熱,"酒感"強烈,不過可能係小弟少飲酒,不勝酒力。但我仍覺得如此好酒,值得一試。牛油焗枝豆 $53枝豆呢個小食一般都唔起眼,但呢度就好有驚喜。牛油焗枝豆做法常見,稍有咸香的枝豆幾乎係指定動作,但呢度既枝豆卻加入黑椒。食枝豆既時候散發住黑椒香,而且沒有破壞整體的感覺,加上新鮮焗製,出嚟既效果的確唔錯。北海道半熟帆立貝 $72/件好大隻既帆立貝,半熟的感覺控制得唔錯,帆立貝帆稍作煮熟,有香味。中間部分依然保持刺身既口感。芥末牛油果蝦 $58望上去食法有點似食鵝肝醬,芥末牛油果蝦醬襯上餅乾,入口帶少
今個冬天,食蛇同羊腩煲呢d傳統野已經試過,仲有咩可以揀?
有人提議飲番杯"好野"。
眼見附近幾枱客都係日本人,杯上杯落,的確按捺不住。
山崎威士忌
山崎威士忌
牛油焗枝豆
北海道半熟帆立貝
芥末牛油果蝦
芥末牛油果蝦
望上去食法有點似食鵝肝醬,芥末牛油果蝦醬襯上餅乾,入口帶少許溜,卻不像鵝肝醬般味濃,感覺清新又健康。
宮崎生蠔
宮崎生蠔比一般食開既生蠔長身,不是厚肉型,入口非常鮮味。
秘制炸雞
炸雞炸粉唔厚,冇骨且多肉,稍加檸檬味道已經十分突出。
半熟吞拿魚
紅紅的吞拿魚肉,加上稍作加熱的魚邊,厚切的魚身,吞拿魚的香味,感覺一再令人回味。
A5 近江牛
A5 近江牛
物以罕為貴,份量不多的近江牛,配上一個熱鍋,可以即時將近江牛放入熱鍋加熱,還配上鹽和醬油,是一種享受。
在這個寒冬佐酒夜,我只飲了一小杯酒,卻有無比溫暖。