2011-01-10 3 瀏覽
父親大人牛一, 見到新開豐收日乃係食浙江菜, 為氹壽星公開心, 於是一嚐家鄉菜.我哋一行六大一小, 食咗:生煎包醬鴨蒜香雞東坡肉蔥油膏蟹龍井蝦仁清蒸鰣魚(半扇)烤墨魚醃篤鮮上海粗炒(其實係拉麺, 唔係粗麵)杞子桂花糕 (送嘅)(抱歉未有影相) 確實係叫咗好多; 碟頭比想像中細(除咗條魚, 比想像中大條), 但份量ok. 食物整體不錯, 龍井蝦仁嘅油雖然稍為多咗, 但味道不錯, 而醃篤鮮亦略咸但百葉結有豆香. 個人推介生煎包(夠熱之餘裡面仲有湯汁), 東坡肉(食東坡肉預咗佢肥肥地, 但好味, 汁撈飯正呀~)及烤墨魚(好味道!) (我怕多骨, 冇食魚, 雖然唔再係野生由大陸嚟; 但同行者覺得不錯)服務亦見有禮, 換碟亦醒目. 洗水間雖不致污穢不堪, 但仍有改善空間.

我哋一行六大一小, 食咗:

生煎包
醬鴨
蒜香雞
東坡肉
蔥油膏蟹
龍井蝦仁
清蒸鰣魚(半扇)
烤墨魚
醃篤鮮
上海粗炒(其實係拉麺, 唔係粗麵)

杞子桂花糕 (送嘅)

2011-01-09
慶祝紀念