2017-12-09 3356 瀏覽
今日屋企有喜事 所以舉家到樂天皇朝食餐飯開心下😊之前星期六日黎超多人要等位 今次平日星期四黎感覺較舒適而且坐位安排得都幾快下😊皇朝担担拉麵 $58.仲記得年頭黎食都係$53 今次已經係$58😱😱😱證明我偶然會黎食啦😋.今次已經係我第三次食哩個麵 點解次次都要食? 第一 佢湯底夠香濃 唔會話太淡 d麵沾上湯底就好惹味 第二 夠辣 担担麵唔辣食黎托咩😂 第三 d麵食落好彈牙 唔係講笑 d麵真係好有咬口好索湯 .最後就係個份量 其實都唔算少 份量2人黎講都可以食到半飽😌望落顏色都好正 食左幾次都覺得好味😊不過媽媽就嫌佢太辣 唔食辣既人叫前要三思李白醉雞 $78哩個家人大讚好好味😋叫李白醉雞可能因為詩人李白勁鍾意飲酒 而哩隻雞又真係充滿酒味 d雞肉好滑 唔會話鞋口 皮又好爽脆 哩個價錢哩個份量我又覺得唔算話好貴 叫得過呢😍蟹粉炒飯 $128生活係傳統家庭點可以唔叫飯滿足下? 哩個飯係咁多款炒飯之中最貴😌不過老豆想食就要叫架啦賣相橙紅色咁 一睇就知好濃蟹味 相中可以見中蟹肉絲 份量唔算吝嗇 味道亦唔會話太咸 汁又唔會話太少 蟹既香撈埋炒飯真係會令人胃口大增 所以碟飯好快就清晒🤤🤤可以一戰酸辣湯

皇朝担担拉麵 $58

李白醉雞 $78

蟹粉炒飯 $128

酸辣湯 $48

這個又是弟弟話一定要叫的 佢本人十分愛吃酸辣湯😂賣相極吸引 又酸又辣真係開胃之選

8色小籠包 $98

之前食過一次覺得特別又新奇 所以一直都好想同屋企人黎試一次 雖然老豆話叫返原味小籠包算 不過我覺得一世人點都要試一次啦係咪?

8色小籠包有8款味道 分別有原味 黑松露 麻辣 蒜香 芝士 人參 蟹粉 鵝肝 其實佢既特別之處在於顏色吸引 味道創新 我就食左黑松露同蟹粉味 黑松露個皮已經係黑色好特別 咬入口d黑松露香氣湧晒出黎 仲有爆多汁😋😋😋

五香牛肉拉麵 $68

哩碗牛肉麵好特別 同我平時食開既台灣牛肉麵有d唔同 d牛肉麵真係紅色😱😱😱果然係紅燒過 其實叫哩碗麵因為樂天既麵底真係整得好好 好彈牙 令家人想再食多次

有木耳 小白菜 幾塊紅燒牛肉 好中式風味既牛肉麵呢

白灼秋葵 $58

近來愛吃秋葵這種蔬果 入口有種好滑既質感真的超特別 當然亦有人好怕哩種質感呢

平時食開炒同烤 估唔到哩個用甜醬油既配撘又幾清新 個味道調配得幾好

炸小饅頭 $28

之前食過覺得哩d上海野好正 所以叫黎過下口引

咬入口係熱辣辣 要小心d食呢 外層炸得好香脆可口 配上煉奶食真係冇得輸!

蘿蔔絲蘇餅 $38

這個是點給媽媽吃的 因為知道老人家愛吃這些小點呢!咬落超鬆化 其實真係好好食 但好溜 媽媽對哩樣野讚不絕口呢!

最後仲分別叫左哩3款飯後甜品 唔知廚房上菜係咪精心安排過 甜品又真係等我地食飽先一次過上

今餐真係食到好飽 難得家人都好滿意 希望下次齊人又可以再黎過😊價錢屬於中價 平均消費$150-$200 旺區晚餐黎講都算係咁
紀念日
  • 八色小籠包