2018-01-15 766 瀏覽
又係家庭聚會,上次去別家館子因事前沒有訂北京填鴨冇得食,家裡的小朋友有d失望,所以想起這小店,因這家店除了不用預先訂鴨外,還有我的至愛 - 柚子魚,真好運,今天竟然訂到枱。一行8人,有老有嫩,上到去已經高朋滿坐,看過餐牌,由於我們女士比較多人,決定叫四人餐,另加湯,宮保蝦和甜品。兩小碟是蒜泥白肉和海蜇頭,不過不失,海蜇有很多大豆芽菜,今次海蜇沒有之前吃的咁辣,幾開胃。今晚給我們的枱比較細,所以請侍應姐姐逐樣上,好在他們都好合作,否則會食得好急趕。跟著上的是北京鴨,四人餐是半隻,原先老公曾擔心唔夠,想加到全鴨,好彩,到最後因為女士怕肥,沒有加大,8個人接近每個人有兩件,味道不過不失。然後是砂鍋雲吞雞,這個好味,如果再加雲腿,會更 perfect。之後上的就是我至愛,柚子魚,碟上的魚形態好似游緊水,好有動感,這個汁用柚子做,好特別,我奶奶唔喜歡食炸物,佢都一路食一路讚,最後呢款菜只剩低汁😜緊接落嚟係蔥爆羊肉同宮保蝦球,羊肉同蔥都好香,有輕微黑椒味,沒有羊“蘇”味,我老公唔食羊都肯試;宮保蝦今次第一次叫,有啲失望,炸粉有啲厚有啲林,而碟餸上枱唔係好夠熱,可能係出咗嚟但要等我們清咗枱面,所以影

緊接落嚟係蔥爆羊肉同宮保蝦球,羊肉同蔥都好香,有輕微黑椒味,沒有羊“蘇”味,我老公唔食羊都肯試;宮保蝦今次第一次叫,有啲失望,炸粉有啲厚有啲林,而碟餸上枱唔係好夠熱,可能係出咗嚟但要等我們清咗枱面,所以影響上枱速度。

碟菜上,好特別,係蒜蓉炒蕃薯葉,出街食呢種菜比較少有。

大家都已經九成飽,仲有碟刀削麵,今次吃的麵條比較腍,冇之前的煙un, 希望下次有改進。

甜品時間,除了餐有的糖水,加點了拔絲士多啤梨,好靚,好甜,好味。。。 如果餐送的糖水可以花點心思,不是杏仁豆腐花,我諗會更加令人回味。

2018-01-14
  • 老家柚子魚