2013-08-12 59 瀏覽
旺角四方城後已入宵,食店當然不乏選擇,而最近串燒店大行其道,突發串燒癮起,一搵OpenRice見到最近當紅安安燒,決定一試一到門口見到掛住好多燈籠已經好搶眼,心諗可能係應節需要,但起碼已經吸引到途人注意。我同豬朋兄弟1號本身已經係雀館食左個頹飯,至在搵少少野咬下,就隨便點左少少野食:原個蟹蓋上,最緊要係見到隔離有台食完,店員係將蟹蓋棄置到垃圾桶即刻放心晒,因為我好驚某D餐廳係將蟹蓋蠔殼之類循環再用的。至於入面加左蕃茄粒同煙肉碎配通心粉,用火槍燒到有少少脆,食落口香濃有口感,正另一個好有興趣想試就係呢個王牌,究竟點樣將甜同咸兩樣野放埋一齊又放得入個口呢?點知食落又幾特別,唔可以話好好食,但真係幾得意唔反感,但小弟覺得隻朱古力略甜,建議店主可以用Valrhona朱古力,因為呢款朱古力偏苦,同生蠔相信會更加夾一客有成10幾隻蜆,而蜆隻隻都肥美大隻,用錫紙燒焗佢一陣令到蒜頭更加入味,送酒一流原條茄子開燒,用上大量孜然粉佐食豈有輸之理?香味食味都一絕另外飲左罐香港地好少餐廳有得飲o既菠蘿啤,為今晚呢個燒宵加幾分

芝士煙肉通心粉釀蟹蓋
朱古力燒生蠔
蒜蓉燒鮮味海蜆
惹味蒜蓉生燒茄子
原條茄子開燒,用上大量孜然粉佐食豈有輸之理?香味食味都一絕

題外話/補充資料: 1) 小試安安燒幾款美食都真係唔錯,希望有水準之店繼續用心經營,假如第日有機會開分店的話敬請保持水準,勿讓食客失望。 2) 明白今時今日生意難做,但如果價錢可以平少少就更加完美。
2013-08-10
$110 (宵夜)
芝士煙肉通心粉釀蟹蓋
蒜蓉燒鮮味海蜆