2023-07-18
雖然天氣熱辣辣,但都想打邊爐淥下淥下!見尖沙咀開左間宮廷風既火鍋店,環境闊落,全部都係梳化同卡位,可以同朋友舒舒服服咁一路傾計一路打邊爐!落完單後,店員會放低一你九宮格既醬料盤俾我地自己調醬。花月宮特色四格鍋 $268唔知揀咩湯底,樣樣都想試既我哋揀左四格鍋,分別有藥膳花雕醉雞、四川麻辣、黑松露野菌、蕃茄濃湯海鮮鍋。每款湯底都好足料,個人最鍾意藥膳花雕醉雞鍋,雞件同花膠係分開上,湯底煮滾後先放材料,可以保持雞肉肉質滑,未打邊爐前飲左一碗藥膳湯,藥材味香濃,好滋補!麻辣鍋辣中帶麻,入面已經有鴨血同豆腐乾,豆腐乾吸收晒湯底既麻辣味,好刺激!黑松露野菌湯有驚喜,飲落黑松露味香濃,配埋唔同種類既菇菌,好足料!蕃茄海鮮湯底味道濃郁,酸酸甜甜好開胃,入面材料非常豐富,有蝦、青口、墨魚仔、蕃茄、薯仔,就咁食湯底既材料都已經好夠。美國頂級手切封門柳 $238封門柳肉味較濃,肥脂較少,跟餐廳建議淥左20秒,肉質依然柔嫩。珊瑚桂花蚌雙拼 $138兩款食落都爽口彈牙,桂花蚌比珊瑚蚌味道更鮮甜爽脆。風花雪月手打丸拼盤 $168拼盤用左宮廷屏風架上菜,手打丸一共有六款,分別有墨丸、芝心墨丸、鮑魚丸、干貝丸、蝦丸
落完單後,店員會放低一你九宮格既醬料盤俾我地自己調醬。
花月宮特色四格鍋 $268
美國頂級手切封門柳 $238
珊瑚桂花蚌雙拼 $138
兩款食落都爽口彈牙,桂花蚌比珊瑚蚌味道更鮮甜爽脆。
風花雪月手打丸拼盤 $168
拼盤用左宮廷屏風架上菜,手打丸一共有六款,分別有墨丸、芝心墨丸、鮑魚丸、干貝丸、蝦丸同黃金流沙蝦丸。每款丸入口都非常彈牙,個人比較鍾意黃金流沙和芝心丸,入面有流心既感覺,好特別!店員仲送左無臉男造型既菜肉餃俾我地,睇得又食得,好正!
手打魚麵 $58
魚麵食落似係長條型既魚蛋,魚味濃,口感爽口彈牙,用黎打邊爐一流!
打完邊爐,店員仲送左咖啡味嘅布甸俾我地,咖啡味香濃,好食!