2020-01-16 65 瀏覽
新泰泰國嘢出名當然係九龍城,相信唔會有人唔同意,但其實尖沙咀一樣有出色既泰國菜餐廳。今日同朋友咁岩行開尖沙咀醒起之前朋友介紹過呢間泰國菜就去試下,果然無令我失望。入到去地方闊落,兩個人既位基本上都夠哂放好多碟嘢食。我同朋友叫左泰式生蝦,咖哩牛腩,海南雞,蒜蓉包,同埋冬陰公湯。先講下個咖哩,完全係估唔到咁好食,食落唔太辣而有甜甜地既味道。亦食得出好多唔同既香料味,配埋熱辣辣脆卜卜蒜蓉包食一流。之後個湯都非常出色,好多應有既香料有放而已非常足料,做到地道個種風味。再到泰式生蝦,蝦食得出新鮮唔係雪左好耐既貨。而個醬汁調較得好岩自己口味,食得過。最後到海南雞,入口嫩滑而且有雞味。加埋唔同款既醬汁真係畫龍點睛。
新泰