2018-08-13 441 瀏覽
這鋪位從前是"佳寶"-差不多可以講是全港九最有競爭力的凍肉商之一, 不過競爭力同質量成正比, 所以從來唔夠膽同佢買凍肉只買過罐頭! 舊年鋪位轉了做一間看似摩登一點的"冰室"-呢排時興嘅叫法, 但自稱做冰室的通常做料理的技術都比較一般, 今天來的這間是在一般以下吧!不過由於在大街又是路面鋪, 客人是進出不絕的, 叫咗個蒜香豬扒飯$43 跟餐湯同茶, 個汁係茄汁加蒜茸撈出來, 但如果係咁就可以交貨的話,大部份人屋企都有個大廚吧(阿媽/太座)? 豬扒只是一般唔難食嗰隻, 太座叫咗米線餐(莞茜皮蛋肉片米線) +炒蛋, 米]線湯底似係現成貨, 而叫莞茜皮蛋肉片已經係最穩陣的材料, 所以無問題, 而這店最大問題可能是"人" , 不是太年青就是沒有太多這方面的經驗, 壓力太大托住個盤橫衝直撞, 而收銀枱前面空間太少, 有個中年阿姐托住兩杯紅荳冰, 但杯冰東歪西倒之際,其中一個年青的同事大聲叫她注意的時候,佢一受驚果然兩杯冰應聲倒下,好彩座我們對面嘅友人B沒有中招, 只係佢旁邊張櫈濕咗, 當然佢地有俾大疊餐紙吸水, 但從這事上已經可以觀察到這裡的員工是何等生疏, 而出事那個依然黑住個面繼續運作, 作為

而這店最大問題可能是"人" , 不是太年青就是沒有太多這方面的經驗, 壓力太大托住個盤橫衝直撞, 而收銀枱前面空間太少, 有個中年阿姐托住兩杯紅荳冰, 但杯冰東歪西倒之際,其中一個年青的同事大聲叫她注意的時候,佢一受驚果然兩杯冰應聲倒下,好彩座我們對面嘅友人B沒有中招, 只係佢旁邊張櫈濕咗, 當然佢地有俾大疊餐紙吸水, 但從這事上已經可以觀察到這裡的員工是何等生疏, 而出事那個依然黑住個面繼續運作, 作為服務業員工, 心理質素好重要而呢度還正毫處於"初階", 有待改善的地方太多未能盡錄, 唯有希望佢老闆鴻福過人吧!

2018-08-04