6天前
慶祝老best生日姐係又可以有藉口去食好西!月山原來除左omakase 佢地仲有個set menu叫"守破離", 仲一定係坐房先可以order, 勁神秘咁, 忍唔住就book左食呢個set一入到間房已經feel到唔簡單, 有個小竹林係一邊, 仲有落地玻璃對住中環夜景, 對住個咁靚嘅夜景真係可以一路打卡一路等上菜未正式上菜之前, 會有碟松子仁擺係面前, 但千祈唔可以睇小佢, 炒香左嘅松子仁勁香口好食到我地未開始已經密密地keep住食唔停口第一道前菜- 沖繩水雲配睡蓮花花冧蓮花花冧個口感好有趣好清爽, 同比較酸的水雲係絕配前菜唔係就咁食架, 仲有不同嘅體驗上沖繩水雲的時候, 成間房的地下會充滿煙霧, 好似去左仙境食飯咁煙霧散去後, 會有一本名為"守破離"的書盒放係你面前, 餐廳職員係呢個時間就會開始解釋何為"守破離",而師傅又係點樣將"守破離"融入每道食材, 希望可以體驗非一般的晚餐"守" - 堅守傳統"破" - 突破框架"離" - 超越傳統打開 "守破離", 職員會係白色的紙上點火,火光一完就會出現山口赤貝裙+醬油慢煮石川縣櫻煮八爪魚嚟到刺身環節,師傅真係有突破框架 用日本傅統的食材集合
勁神秘咁, 忍唔住就book左食呢個set
對住個咁靚嘅夜景真係可以一路打卡一路等上菜
第一道前菜
- 沖繩水雲配睡蓮花花冧
蓮花花冧個口感好有趣好清爽, 同比較酸的水雲係絕配
"守破離" Set Menu
前菜唔係就咁食架, 仲有不同嘅體驗
煙霧散去後, 會有一本名為"守破離"的書盒放係你面前,
餐廳職員係呢個時間就會開始解釋何為"守破離",
"守" - 堅守傳統
"破" - 突破框架
"離" - 超越傳統
"守破離" Set Menu
打開 "守破離", 職員會係白色的紙上點火,
火光一完就會出現山口赤貝裙+醬油慢煮石川縣櫻煮八爪魚
嚟到刺身環節,
師傅真係有突破框架 用日本傅統的食材集合中式烹調方法,
有話梅jelly 係面的珍珠蠔 + 醬油漬長崎中toro + 花雕酒漬北海道赤牡丹蝦
三樣都分別各有特色, 我最中意個花雕牡丹蝦,
加左花雕令到日本牡丹蝦的鮮味更加特出,唔會比花雕搶左個味道
煮物方面
因為老best唔食北寄貝所以轉左蘇格蘭蟶子, 蟶子師傅用鰹魚湯輕燙,
加上馬糞海膽&魚子醬 點埋個山椒醬, 所有嘢互相配合得好好, 唔會搶大家fo,
蟶子的清爽 + 海膽&魚子醬的鮮 , 仲令到整體個味道有唔同層次更加豐富
之後就係燒物
慢煮的法國鵪鶉+鵪鶉山椒汁 放係焦糖化左的京蔥上面, 鵪鶉的肉十分嫰滑juicy
"守破離" Set Menu
去到強肴, 澳洲和牛骨付肋肉 配埋老闆珍藏的17年響 whisky酒燒 very yummy!!!!
"守破離" Set Menu
當你諗住成餐飯最好的嘢已經拎哂出嚟,
點知最後鍋物的博多地雞都唔輸得,
加上個水炊鍋味道會比較消淡, 消一消之前的飽,
同時又突出到博多地雞的美味, 睇落冇咩特別的雞肉原來都唔簡單
"守破離" Set Menu
最後的御食雞湯雜炊 宮崎赤玉蛋 同甜品哈密瓜 圓滿地完成左整個"守破離" set, 真係大滿足
(食甜品個陣D煙又出嚟, 又去左仙境食個好甜的哈密瓜)
"守破離" Set Menu
第一次接觸"守破離"呢個日本武道精神,
發現原來係可以充分應用到煮嘢食上面,
突破到傅統思考的框架令到我地有咁多好嘢食!!
嘢食好食之餘,成個過程職員有詳細講解師傅的用心,
又照顧到我地每個需要(打卡haha),唔同的體驗照顧埋我地的情緒,
就呢幾點已經覺得性價比一流,
係月山真係過左一個好難忘的晚上!