2019-05-25
昨日,係深水埗行完黃金,第一次係深水埗蕩失路,唔知行左去長沙灣定荔枝角,老婆即時炸型,又熱又出曬汗,經過街角,有間台式飲品店,茶井,即時買杯俾老婆下下火。本身我就唔太多飲台式野,一黎連鎖大間要排好耐隊,二黎台式野黎黎去去咪又係嗰幾款野新意不大,每次都係痴老婆幾啖就算。今次經過呢間獨立小店見佢新簇簇,應該開左唔耐,問過老闆先知開左一個月左右。我地一人嗌左一杯,老婆嗌左高山初露水果茶,而我就叫左我飲開既芝士奶蓋,但佢芝士奶蓋有好多種,老闆推薦我飲黑烏龍。老婆話水果茶同x芳有得比,我都試左一啖,好清新,水果味好出,但又唔會蓋過本身茶味,就算無叫少甜,佢都唔會太甜,水果量亦都好足,值得一試。芝士黑烏龍,芝士奶蓋做得幾厚,芝士味亦都好濃郁,而且好滑。因為本身我好怕黑烏龍茶太苦澀,但經老闆一推薦之下話唔苦好有茶味,老闆果然無講大話,茶味雖然濃厚,但一啲都唔苦澀,當茶滑落喉嚨之後,口腔仲留有茶既回甘同餘香,而且條脷一啲都唔鞋,上品也。飲品價錢比出面連鎖店稍平,希望香港會有更多呢類型既小店生存到,有機會一定會再黎幫襯