2020-11-17 316 瀏覽
星期五當然要同朋友happy hour,飲酒之前要「打一打底」,我地經過充滿酒吧同西餐廳既上環,毅然發現一間紅噹噹嘅餃子店-囍八方。餃子店食物唔會特別貴,非常適合我呢啲初出茅廬嘅打工仔🤩餐廳比較細,不過擺設佈局有一定質感,例如照片中青銅面既吊燈。樽仔奶茶同冷泡茶外型非常討好。奶茶入面既奶同茶比例啱啱好,茶味醇厚,飲落非常香滑。- 自家製XO醬蝦球撈麵蝦球有五大粒,粒粒都好彈牙。麵條軟硬適中口感爽身,自家製XO醬鹹香鮮美,同幼麵撈勻後味道立即昇華。- 煎韭菜豬肉餃上菜時熱辣辣,差啲辣親自己咁性感嘅嘴唇👄,外皮超級香脆,而且我見證朋友「咇汁」既一刻,證明煎餃餡料豐富多汁。最難得嘅係餃子煎得非常乾身,一絲油膩感都無。- 五福臨門套餐入面有齊五款餃子,包括芹菜餃、西洋菜餃、韭菜餃、鮮蝦雲吞同鮮蝦菠菜餃。每款都皮薄餡靚,鮮魚湯味道鮮甜,而且無加任何味精,所以非常放心飲曬😋套餐仲有麻辣雲耳青瓜同鹵水蛋。平時我好少食枱上既免費配菜,但囍八方既菜脯太正,完全令我愛不釋手😍入面既豆鼓味特別香,而且唔係太辣。餃子粉麵配上菜脯都變得惹味。最後我同女友各自買左一小盒😝所以食物都好出色,價錢又唔貴,最後我買左囍

- 自家製XO醬蝦球撈麵
自家製XO醬蝦球撈麵

- 煎韭菜豬肉餃
煎韭菜豬肉餃

- 五福臨門套餐
五福臨門套餐

自家製菜脯

所以食物都好出色,價錢又唔貴,最後我買左囍八方既自家製菜脯,打算返屋企食菜脯撈飯🤣
2020-11-13
自家製菜脯