2020-06-22 914 瀏覽
去開APM行街,想試吓一啲連鎖店以外嘅選擇,喺OpenRice搜尋之後,發現有一間就喺APM後面巧明街嘅i kitchen,只是5分鐘路程,睇相食物幾靚,決定去試吓每張枱上面都有蠟燭台,加添浪漫氣氛燒日本水飼豬豚腩肉 $148日本水飼豬有專人飼養,隻隻都食好住好,又有充足嘅活動空間,有豬味得嚟,肉質一般都比較清爽。擺碟就像一個藝術品,配上蜜糖芥末醬嘅豬腩肉,帶一點甜,帶一點微辛,但恰到好處地中和了豬腩肉的脂肪感皮層,脂肪層同肉層,層次分明,每一口都充滿肉汁,切開後肉質仍然保留一絲絲,肉質清爽結實芝士海膽醬焗龍蝦伴龍蝦汁天使麵 $170用上濃香芝士混和海膽烤焗而成嘅龍蝦,味道更加層次分明,芝士同海膽昇華咗龍蝦嘅鮮甜,廚師控制嘅火候恰到好處,肉質保持結實彈牙海膽忌廉海鮮撻每道主菜加$58,就可以加配呢個前菜,仲有餐湯,一杯飲品同埋甜品,非常抵食海膽同忌廉打成泡沫,混合咗鮮甜嘅帶子同埋彈牙嘅大蝦,最驚喜嘅反而係個撻底,有好濃好濃嘅牛油香味,非常鬆化伴碟仲有加咗沙律醋嘅沙律菜,開胃之選大蒜薯仔湯薯仔湯打得好幼細,入口感覺係順滑嘅。輕輕嘅大蒜香,配上平實而淡淡甜嘅薯仔,味道上有層次是日甜品又係另

每張枱上面都有蠟燭台,加添浪漫氣氛

燒日本水飼豬豚腩肉 $148

芝士海膽醬焗龍蝦伴龍蝦汁天使麵 $170

海膽忌廉海鮮撻

伴碟仲有加咗沙律醋嘅沙律菜,開胃之選

大蒜薯仔湯

是日甜品

又係另一個藝術品,擺碟靚都唔捨得食,抹茶配紅豆味道嘅蛋糕,永遠係最夾嘅甜品拍檔

擺設嘅細緻,用上石頭似的朱古力,營造出一個大自然嘅感覺。

喺觀塘能夠搵到一間如此用心製作食物嘅西餐廳,實在難得,係休閒嘅環境裏邊好好咁享受晚餐,絕對係放工之後嘅一大樂事