2021-12-06
今日朋友帶左我去九龍塘試一間隱世西班牙菜餐廳,如果唔係住附近既人就算經過都未必會留意到有間咁高質既餐廳😋😋✨首先我真係好欣賞餐廳既理念:對“味道“ “美感“ “藝術“三個原素既執着,互相配合先可以做出一道令人印象深刻既佳餚👍🏻另外餐廳亦都會平衡肉類只佔50%,精心煮理適合配菜,提升味道👍🏻講真,西餐我好少會食晒所有配菜,不過今晚我一啖都冇剩低🙈🙈😋😋✨🎈龍蝦忌廉湯 $98坐低已經聞到隔離枱龍蝦湯既香味,入口感覺好creamy有濃濃既龍蝦味,而且個湯好夠熱,飲落好暖身🥰🎈香煎鵝肝配紅酒蘋果 $118蘋果有淡淡既紅酒味,配埋鵝肝一齊食非常之夾,完全可以中和鵝肝既油膩感👍🏻🎈燒西班牙橡果黑豚梅肉配烤杏仁碎,焦糖菠蘿及紅桑子汁 $258橡果黑豚好juicy,咬落有好香既豬肉味😋😋我好鍾意配埋杏仁一齊食,整個組合變得更加有層次感👍🏻配菜既薯蓉、烤粟米、蘆筍,大啡菇等等都好好味😋間中配埋紅桑子汁一齊食亦係另一種滋味🤗🤗🎈日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288一切開見到咁粉嫩就食指大動🤤🤤一入口就知係靚扒,油香味即刻出曬黎👍🏻因為塊扒就咁食已經好好味,我地冷落左伴碟d汁🙊🙊 烤蒜頭亦都烤得好
✨
✨
🎈龍蝦忌廉湯 $98
🎈香煎鵝肝配紅酒蘋果 $118
🎈日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288
一切開見到咁粉嫩就食指大動🤤🤤一入口就知係靚扒,油香味即刻出曬黎👍🏻因為塊扒就咁食已經好好味,我地冷落左伴碟d汁🙊🙊 烤蒜頭亦都烤得好好,夠淋又唔會過火烤焦😁😁
有機會大家去試吓既時候一定要欣賞下個餐牌,好似睇緊一本畫冊咁樣🥰🥰所有插圖文字都好有心思👍🏻餐牌上面仲有好多野想試,大家想試可以約埋我🤗🤗