2024-05-31
做完運動經過見到有早餐menu打算試下,入到去就見到有工作人員影緊食物promo相,我不以為然,叫咗個餐蛋治+熱豆漿。等咗一陣先來熱豆漿,但15分鐘都仲未出三文治。等嘅期間廚房不停出緊影相用嘅食物,我相信可能係佢地忘於應付拍攝所以有點分身不了吧。催促了侍應一下,三文治終於來了。份量比我相像中細,佢用咗兩塊甜排包夾,與平時出面食嘅全份三文治不一樣。食完後突然門口有位食客大聲說「我不要了!」就起身離開,似乎他也等得不耐煩吧🤔 我還觀察到廚房和樓面似乎都未係好熟手,令餐廳運作未能順暢。也可能是因為今天係拍攝日? 導致focus不在食客上。最有趣的是廚房突然走來跟我說不好意思面包不夠所以三文治份量比平時細(?)我有點莫名其妙。Anyway, 如題,如果餐廳管理、人員食物質素不作出改進,就算有幾多好評,做幾多marketing 也後難有回頭客。
餐蛋治 熱豆漿