當日跟2位朋友,一行3人諗住搵間餐廳食飯傾計。在#和你eat#見到此黃店,見到相片的環境,食物及飲品都ok, 所以一心諗住支持下。預早一天電話預約3位 7:30pm,但到達後竟安排入座一張非常小的1-2人枱仔。因為實在太迫嘅原故,朋友要經多次要求及翻被拒絕,才能被安排調到正常的4人枱位置。各人到齊後,我們如常order 幾款不同的食物及2L 啤酒。店員說食物的準備時間較耐,我們都很合作,一次過order, 並表示體諒。食物到達後,我們如常傾下計,慢慢用餐及享受啤酒。到8:30 左右,我們的食物只食到一半,已經開始有店員不斷問我地食完未,幫我地收走佢。我地不以為意,只表示未食完,就繼續享受我地嘅食物。但由此時起,我們開始感受到壓力。開始有位中年阿叔店員不斷走到我地桌前望住我地,感覺係睇我地食完未,想趕我地走。亦有另一位店員強行走前強行幫我地斟酒,好像迫使我地盡快完成用餐。我地好奇望一望門外,並沒有見到客人等待,而餐廳內亦有空置的4人枱,我地覺得好奇怪,點解要趕我地走? 再過多一陣,有另一位店員更直接地主動俾張單我地說幫我地埋單。果一刻,我地3個真正著左火。我地問店員要我地即時埋單嘅原因,店員回答一般俾客人都係食兩個鐘,所以我地可以埋左張單佢先,但如果想再叫嘢食,都可以埋完單之後再叫。但我地表示,電話預約及進店時均沒有店員說過此項條文,如果你講左,我地一定會遵守,或者一早唔會選擇呢度。最後,店員只支悟而對離開左。在我地而言,根本就係一堆不合理嘅解釋,講到尾都係打完齋唔要和尚,你地叫完嘢食好快啲走,唔好阻住我做下一枱生意 (但事實我地啲酒根本未飲完)。到最後埋單時,中年阿叔店員果種差劣嘅咀臉,根本唔配做服務業。

其實我地叫嘅食物同飲品都唔算少,張單都唔算平。你地係一間酒吧餐廳,唔係一間茶餐廳。我地亦唔係7點坐到打样整係叫杯嘢飲嘅無幫襯。就算係,你地作為服務業都唔應該用呢種方式服務客人。最失望係,我地一心支持黃店先睇到你。就算食物質素,環境有幾差,我地都可以體諒。但你地呢啲惡意的服務態度,真心想同你講句: 如果你唔係黃店,你什麼都不是。支持黃店唔代表要接受埋呢啲差劣態度,以後都唔會再嚟。😡
2020-06-26