2018-07-20 1085 瀏覽
早上剛好有點事情要到金鐘,辦好後在下一個after lunch 嘅appointment前有一個多小時的空餘,text 了在灣仔工作的女友人,馬上來個ad hoc lunch,沒想到whatsapp group內另一男友人在鰂魚涌上班也舉手加身體力行"飛鐵"赴會,也實是驚喜難得!明白因為是午飯時間,所以女友人先到了也在門口排隊等枱。門口服務生幾nice,叫我們在門口bar 枱坐著等,但話未落另一個已經安排好枱俾我哋女友人同我都想食個light lunch, 各自order咗Brussels Sprouts Radish 同Endive Rocket她點的沙律清爽新鮮,是比較清淡的口味,ok 健康la我ge 是Endive Ricket,鐘意佢有青蘋果微酸的新鮮感再搭上烤得脆脆ge合桃,平衡返火箭菜的甘香,石磂籽亦點綴上少少果甜!不過男友人就嫌佢有核⋯⋯點呀,款水果本身係咁㗎嘛😅男友人就order咗burger,望落個樣好吸引,蛋煎單面,想像得到咬落去蛋汁加麵包的和味,而且burger塊肉係剛熟,無over cook,再配上粗薯條,ok唔錯啦,不過可能lunch time peak ho

她點的沙律清爽新鮮,是比較清淡的口味,ok 健康la
Brussels  Sprouts  Radish

Endive  Rocket

男友人就order咗burger,望落個樣好吸引,蛋煎單面,想像得到咬落去蛋汁加麵包的和味,而且burger塊肉係剛熟,無over cook,再配上粗薯條,ok唔錯啦,不過可能lunch time peak hour嘅關係,所以制作時間都幾耐,佢由落order到有得食都要差唔多30分鐘,所以趕時間ge我,見佢有得食無耐就要走先lu~
EG  Burger

其實去灣仔呢間Elephant Grounds之前search到佢係Pacific Place啱啱開咗間,我估PP ge offering 應該會多D同地方大D(我估),下次有時間去試試先!
2018-07-11
20 分鐘 (堂食)
Endive  Rocket
EG  Burger