2013-04-22 1568 瀏覽
這天在旺角做”尖” 究完後跟太座來了這家頗有歷史的燒臘名店, 由於第一次來, 就叫咗名物- 燒鵝瀨$28/碗, 一來兩碗, 我的那碗好明顯係肥鵝, 唯有逐件自行起羔行動, 因為本人愛吃皮但不接受肥羔,想起來有點”人格分裂” 只要脆皮但謝絕肥羔, 雖說這樣但仍難免有些微肥羔會落咗肚喎, 不過話說回來,那層肥羔屠底下那層鵝肉才是精彩之處, 夠滑溜之餘又有鵝嘅騷香肉味好不性感, 所以即使只是寥寥数件已經足夠回味, 瀨粉同那淡如水的湯, 其實並不重要, 不過太座有個疑問: 點解呢類型的燒臘店嘅燒臘飯/粉/河都一定用這種紅色小膠碗?因為個面鋪滿咗燒味好難將下面嘅粉反上面夾,我唔識得答只知道這些道具可能因為平易而且是膠做的,怎樣碰撞也不易碰爛, 唔知道食肆是否咁諗才用上這種小小嘅橙紅色碗呢?$12嘅油菜芯就真的差咗少少啦, 粗纖嘅老菜芯,雖然只收12蚊但都唔使咁老啫,聽到有個阿伯猛讚呢度d肥义令佢老人家非常之滿意, 下次有機會來就試試呢4嘅义燒先得?
2013-04-14