2020-10-22
今日同3位好知己去尖沙咀依間泰國餐廳食飯。朋友話之所以選依間餐廳,除左因為食物好食之外,仲因為佢哋坐位闊落,坐得舒服。我地一行人好快就點好嘢食。椒鹽軟殼蟹:軟穀蟹既椒鹽味好濃厚,而且軟殼蟹炸完好爽脆,唔使脫殼,啖啖都係肉,好正。燒原隻魷魚:隻魷魚燒得好好食,魷魚肉好爽嫩,一D都唔韌,點埋佢配送既酸辣汁,帶出哂魷魚既鮮味,真係好好食。馬拉肉骨茶:依個肉骨茶一放上台已經聞到好重既藥材味,可見佢個湯好足料。個湯飲入口有少少藥材苦澀味,但唔算重,飲完個口有少少回甘。馬拉盞通藥:依個通菜真心要推介。通菜炒得好爽脆,而且佢個通菜放左D好細既蝦乾去炒,份外野味。泰式蝦炒金邊粉:依個金邊粉真係好靚。成個飯比蛋網包住,而且金邊粉既用料都好足,蝦肉都幾大隻,好好食。小拼盤:小拼盤有炸蝦餅同魚餅。魚餅濃味D,而蝦餅就爽口D。串燒:串燒可以自己選肉類。可以選哂三種或只選一種。我哋當然叫哂三種肉(豬牛雞)。牛串燒得好正,唔會過熟變韌。雞串就好嫩滑。豬串就幾juice,唔會乾。芒果糯米飯:芒果糯米飯既飯有紅糯米加白糯米飯。紅糯米較硬但味更香濃。白糯米就較軟綿。作為飯後甜品真係唔錯。椰青沙冰:椰青沙冰既沙冰份量十重
我地一行人好快就點好嘢食。
椒鹽軟殼蟹:
燒原隻魷魚:
馬拉肉骨茶:
馬拉盞通藥:
泰式蝦炒金邊粉:
小拼盤:
小拼盤有炸蝦餅同魚餅。魚餅濃味D,而蝦餅就爽口D。
串燒:
芒果糯米飯:
椰青沙冰:
椰青沙冰既沙冰份量十重足,多到溜來。沙冰有好濃既椰香味,十分好飲。
泰國椰青:
原整一個椰青開比你直接飲,椰青水十分清甜味香。
龍眼冰:
龍眼冰幾足料。有好多龍眼肉係面頭,而且飲品本身唔算好甜,加埋龍眼肉本身既果糖就好好飲。