2021-06-08 31 瀏覽
今天和媽媽去到太和食呢個星馬泰嘅菜式, 我哋一出火車站, 行一陣就到喇。我媽媽就點做呢杯焦糖珍珠奶茶, 珍珠好煙韌,好 彈牙,好好飲。我點咗呢杯熱嘅紅豆薏米水, 好養生,甜到啱啱好, 唔會太甜。豬頸肉沙律都好好食,豬頸肉好脆口,燒得啱啱好, 沙律都好新鮮, 配合豬頸肉一齊食, 口感好清爽,好開胃。無骨海南走地雞飯,走地雞好新鮮,好香滑,肉質非常爽口,雞皮都好滑,食得出用料上盛。 油飯都好香口,忍唔住要食多幾碗。軟殼蟹火山包, 賣相非常之靚, 軟殼蟹都好大隻,亦都炸得好香脆,好彈牙,好有肉質。軟殼蟹嘅底下,有青口, 有蝦 ,有蜆肉, 用料非常豐富,好新鮮, 麵包好香軟,配上咖哩同海鮮一齊食用 ,好特別。海鮮冬陰海鮮煲,有蝦, 青口 ,蜆肉, 香濃嘅冬陰功湯底,非常之好味, 海鮮都好新鮮。