2018-11-10 186 瀏覽
「其實咩先為之叫好食?」我老婆曾經咁問。因為每個人口味都有啲唔同,所以唔敢亂答。但我同佢講「嗰件野放咗入口,你會因為佢而笑,咁咪叫好食囉!」今晚唔單止好食,仲乜都唔洗諗!係乜都唔洗諗既「OMAKASE」!居酒屋既格局、居酒屋既裝修,居酒屋既擺設......「入主題啦!居酒屋!」OK! 兩份廚師發板唔該。蟹肉、鵝肝、醃車厘茄頭盤例牌都係凍。蟹肉好新鮮,放入口食得出黎既嗰種鮮甜味。鵝肝同樣都係貴價貨,全無任何雜質,可以放心放入口,等佢啲鵝油慢慢咁佔領你既味覺神經。老婆話個車厘茄好甜,好好味。我唔食車厘茄的。白子刺身係香港唔係周圍有得食。你問我白子係乜?自己search啦。入口感覺到好滑,有少少咬口,然後再有種鮮鮮甜甜既味。你話佢岩岩劏出黎我都信。鮟康魚肝又係少有既食材。雖然同鵝肝同樣屬於肝臟,比起鵝肝會多咗一份鮮味,原因係來自海產。質感比鵝肝更軟,更加有入口即溶既感覺。深海池魚、野生油甘魚 、拖羅貴夾唔飽既邪惡。跟住個名順住咁食,由淡至濃。池魚同油甘魚既肉質都比較厚實,口感好豐富。來自拖羅獨有既鮮味,肉質非常細嫩加上豐富既魚油。擺入口真係笑咗出黎。「咁咪就係好食囉!」北海道牡丹蝦壽司、金目

蟹肉、鵝肝、醃車厘茄

白子刺身

鮟康魚肝

深海池魚、野生油甘魚 、拖羅

北海道牡丹蝦壽司、金目鯛壽司

馬糞海膽壽司
海膽份量絕對大過飯,保證不失邪惡感。一啖放哂入口,強烈既鮮甜味已經霸佔咗味覺,嫩滑既海膽慢慢咁溶化。嗰一秒既感覺幸福到呢。

燒牛筋
坊間比較少食既部份,串燒牛筋。外脆內彈牙,油脂既香味未放入口已經聞得到。必食!

自家制免治黑豚扒+手打蛋黃醬汁

粒貝清湯
個湯非常鮮甜,雖然仲係熱辣辣,但已經急不及待飲哂。煙煙韌韌既粒貝,當刺身食又得,放埋落個湯食亦得。又一個必食推介。

蒜片炒南非鮑魚