2009-12-01 34 瀏覽
上星期, 幾個老朋友黎同小弟慶祝新居入伙, 又記得前排雜誌提過以前銅鑼灣台灣欣葉既師傅重出江湖, 係北角果間客台軒做大廚, 所以就決定去試下, 老實講, 北角既位置不及銅鑼灣, 但係就岩哂我地住係附近既街坊啦.食物方面, 我地今日主力試下d台灣野, 首先黎個湯先, 鳳凰降世(足4至6位用), 一上枱就聞到好香既胡椒味, 真係引死人. 其實入面係豬肚包住隻烏雞, 烏雞入面又塞滿糯米, 紅棗同埋胡椒, 湯熬得香濃夠味之外, d胡椒味仲熱香辣辣幾好咪tim..之後就係泡菜炒飯. 內有煙肉, 最特別的就係用上台灣香腸, 唔太咸又好好味.又有就係阿嫲燒雞, 同普通出面食既燒雞分別好大, 雞係春雞, d皮燒到脆卜卜 , 入面d肉有鮮香而嫩滑, 又唔乾身, 能嚐出真味.埋單4百幾蚊4個人分, 都算ok, 最緊要係食到d台灣特色菜.

2009-11-27