2009-11-10 19 瀏覽
book左8點半, 不過唔識去, 又打去問職員, 最後搞到差唔多9點先入到去坐, 店入面人唔算太多, 可能因為太夜既關係啦, 所以都坐得好舒服, 唔會話好嘈好迫咁, waitress既招呼好好, 笑容親切, 叫佢重覆幾多次都冇問題, 都係笑住咁衷心咁解釋俾你聽, 最鍾意就係佢地識自動加水, 唔駛你叫, 呢樣真係好重要, 佢介紹左個half price既西冷扒俾我地, 不過我地唔考慮, 因為我一心係諗住黎食和牛架嘛我地每人散叫左一個扒, 我要左澳洲和牛, 男朋友要左特級安格斯牛柳, 再每人加多$40蚊加埋salad, 餐湯同餐飲變成一個set, 反而我覺得咁樣仲抵過set喎, 男朋友就再加多$68蚊upgrade做龍蝦湯同ceasar salad最先黎既當然就係麵包啦, 呢間d麵包唔算好特別, 嚴格d黎講應該係話麻麻地, 一黎唔熱啦, 少少暖暖地都冇, 牛油亦都太淡啦, salad都好淡, 唔知係咪特登整到咁淡架呢, 為左唔好蓋過陣間既main course d味, 哈哈, 龍蝦湯依然都係咁腥, 不嬲都唔係我杯茶, 但係男朋友話好好好好好好好好好好味喎, 都唔知係咪既=.=我個蕃茄忌廉湯

最先黎既當然就係麵包啦, 呢間d麵包唔算好特別, 嚴格d黎講應該係話麻麻地, 一黎唔熱啦, 少少暖暖地都冇, 牛油亦都太淡啦, salad都好淡, 唔知係咪特登整到咁淡架呢, 為左唔好蓋過陣間既main course d味, 哈哈, 龍蝦湯依然都係咁腥, 不嬲都唔係我杯茶, 但係男朋友話好好好好好好好好好好味喎, 都唔知係咪既=.=我個蕃茄忌廉湯好酸好creamy, 不過就係因為酸酸地咁先開胃, 都唔錯既

等左一陣終於都到主角出場啦, 我隻和牛黎啦, 因為我地係第一次黎食, 所以個waiter好有心機咁逐個step逐個step咁教我地點整點食, 一路講解一路示範, 手勢好純熟, 忽然間覺得佢好型
跟住就自己黎啦, 雖然冇示範既切得咁薄, 但係和牛入口即溶唔駛點咬就已經ok, 唔似得其他xx餐廳咁好似嚼香口膠咁嚼極都唔爛, 真係前所未有咁好既享受呀~~完全冇醃料, 單靠少少海鹽已經可以完全帶出牛既所有鮮味, 真係好正呀~~

男朋友既牛柳都好好味, 雖然texture就冇和牛咁幼滑, 但係反而食得出牛肉既紋理, 食落口更加似食緊牛肉, 而且一d筋都冇, 牛味更重, 又係另一種享受, 真係令人回味無窮呀~~唯一唔好既就係舊石頭始終好快凍, 一段時間之後要花更多時間先可以整熟d牛, 但係一黎到又太熱, 完全係有bbq既感覺, 個人食到成塊面紅卜卜咁, 好熱呀, 所以會變左食得好急, 想係舊石開始凍之前就食晒佢

食完飲埋凍檸水已經飽到上心口啦, 已經再冇能力食甜品啦, 呢餐雖然係咁多年生日飯最平既一餐, 但係一定係最難忘既一餐, 真係好想再食多次呀~~今次要試a5和牛, waiter話佢會比澳洲和牛更加幼滑架, 好想食呀.......
2009-11-07
$777.50 (晚餐)
慶祝紀念
生日