2021-12-12
一間係觀塘的隱世台灣菜,踏入門口的一刻,佢地既裝修已經吸引咗我嘅眼球,用心嘅裝修令到我好驚喜,水吧同廚房係分開嘅,廚房嘅裝修有日式風格,個感覺好似去咗日本咁。喺門口見到有無味精一人火鍋,的確引起左我嘅興趣,呢個天氣食個火鍋最好,所以我地分別叫咗牛骨沙茶鍋套餐同藥膳麻辣鍋套餐,雖然係一人套餐,但我對我來講分量都幾多,我就唔係好食得晒,我朋友係男仔平時食嘢都多,佢都話夠晒飽。首先要讚下呢個冇味精嘅湯底,食晒成個火鍋都唔會有個種味精渴喉嘅感覺,真係好好,兩個湯底各有千秋,牛骨沙茶出面好少有,而且佢個味做得好特別,濃郁沙茶湯帶出牛既鮮味,連調味料都唔使點!藥膳麻辣鍋有啲辣,可以準確咁帶出有藥膳嘅味道,感覺好足料,不過我覺得個味道可以再濃啲,主食有五款俾人揀,見到有關廟麵同王子麵好少有,配料有10款而且十分多元化,佢哋用既係鹿兒島豚腩同梅肉,肉味濃且爽口彈牙,雖然係一人火鍋但係都有好多片,一人火鍋黎講食得好爽!當然亦都可以選擇叫一個鍋,然後加配料,第24款配料可以揀,兩個人食都好正~呢度嘅店員都好熱情,有問題都可以搵佢哋幫手,水同碗放咗喺店嘅中間大家可以自取,不過醬料就因為衛生問題要問店員攞,除
呢度嘅店員都好熱情,有問題都可以搵佢哋幫手,水同碗放咗喺店嘅中間大家可以自取,不過醬料就因為衛生問題要問店員攞,除咗火鍋佢仲有好多飲品同埋小食,下次經過直接上嚟買杯台式飲品先,價錢唔貴同埋見好多人都有叫飲品,不過由於嗰個火鍋set太飽所以試唔到了。
地鐵站行過去都要10分鐘左右,但係呢度都好多人幫襯,我去嘅時候係星期日晚,我以為呢個位唔算近地鐵站未必會多人,點知我去到嘅時候都只係剩返好少枱,唔知有冇得book位,有啲好特別嘅打卡位好正,但係俾人坐晒希望下次可以坐到。