2024-06-07
諗住好耐無鋸扒,今天帶爸媽,老婆,囡一齊第一次去呢間充滿懷舊式裝修嘅食店品嚐扒餐,店內環境真係好有feel,但5人座位較逼,感覺唔夠冷氣,當坐下後就order了5款扒餐1)英式獵人雞 80元2)厚切美國豬梅肉 130元3)美國牛封門柳(7成熟)170元4)法式羊扒(5成熟)170元5)雜扒 140元無套餐,每人加20元,有湯及包當湯及包來到時,麵包覺得涷涷地😬,叫咗4個紫薯忌廉湯,1 雜菜湯, 湯夠熱,雜菜湯係正常嘅, 但紫薯湯我就第一次飲, 真係麻麻地, 我女及老婆就飲咗一啖冇飲。 1)獵人雞到, 我阿媽食 就話隻雞好鞋,味道一般, ,但都未算好差。2)雜扒到,老婆食,豬鞋㗎,雞一般,牛就林㗎,味道一般) 3)羊扒到,囡食都ok4)豬扒到,買相好靚夠哂厚,諗住終於嘆到隻好豬嘅時候,一刀切落去已知懶野,用8成力鋸落去, 塊豬扒又乾身又鞋,無肉汁, 心諗又瀨野,我切咗兩嚿食,已經頂唔順,好似食緊豬肉乾, 到最後都係冇食到,塊扒淨返七至八成食唔到。5) 牛柳, 煮到好似十成熟, 好似食緊香口膠,老豆笑住講大快活正好多啦衰仔,呢獲瀨哂野啦。之後我就同個侍應講, 麻煩你攞返塊豬扒畀廚房睇, 我
1)英式獵人雞 80元
2)厚切美國豬梅肉 130元
3)美國牛封門柳(7成熟)170元
4)法式羊扒(5成熟)170元
5)雜扒 140元
無套餐,每人加20元,有湯及包
2)雜扒到,老婆食,豬鞋㗎,雞一般,牛就林㗎,味道一般)
3)羊扒到,囡食都ok
之後我就同個侍應講, 麻煩你攞返塊豬扒畀廚房睇, 我真係食唔落,真係有乾又鞋, 侍應態度係好嘅,都係咁講唔好意思, 我話其實唔關你侍應事, 問題在於廚房, 而侍應話可以幫我轉其他餐, 同可送杯紅酒比我,但我話唔需要因為已經冇胃口食,我淨係講希望廚房可以留意食品質數 , 唔想有下一個受害者,亦都唔想浪費食物,最後買單 *891* 元連埋加一,侍應已表示減了我3杯飲品。 最後我都強調希望可以同廚房講跟進食物質數。
食物味道好唔好食就見仁見智, 但可以大膽講句, 一般嘅快餐廳,大家樂或大快活嘅豬扒同牛扒質數, 一定好過呢一間, 或者係我唔好睬,禁啱食到唔好嘅豬扒同牛扒,希望唔好有下一位受害者,請貴公司認真留意。
同埋點解香港人要上大陸消費,呢個都係其中一問題,希望做飲食,盡噃責任,收得食客呢啲價錢,應該比噃應有質數😬😬😬
瀨龍在野指數(5個滿分)👎👎👎👎👎