2014-02-23 3522 瀏覽
呢排思食泰菜,膽粗粗就向女神搞手建議去試下"金不換", 皆因之前見過朋友既食物相超吸引囉, E~~又通過左, go go go...為左方便各方好友, 女神特意選址尖沙咀海港城, 屬遊客區, 價錢會偏貴但環境較好,坐得特別舒服。旺區多人, 雖然我地訂左8點, 早到或準時到都係一樣要等几個字先可以入座, 一來太爆場, 要等客人埋單後執位, 二來我地成廿人, 要等偏廳大房啊!我地被安排坐偏廳内既大長枱, 無得嘆無敵靚海景, 但自成一廳, 廳内格局清雅, 都唔錯吖 !呢度既泰菜一d都唔油膩, 又唔算太辣, 食物既款式又多, 多到真係試唔哂咁濟, 最適合一大班人去食㗎嘞,可以order唔同既菜式, 更何況味道仲very骨添 ……1.酥炸雞軟骨-熱辣辣, 雞軟骨好有咬感。2.炭燒豬頸肉、辣椒豬頸肉-切成薄片, 肉質爽滑。3.咖哩海鮮焗南瓜-甜甜地既南瓜混上咖哩汁後, 加上墨魚、蝦、青口等, 令人有極豐富甜美層次既海鮮囗感 呀。4.肉碎生菜包-軟滑既肉碎配合脆囗既生菜, 簡直香辣兼開胃。5.蒜蓉包- 本來打算order几客薄餅來點咖哩食, 點知呢度無, 唯有改用蒜蓉包, 可惜d包唔夠硬脆

……
1.酥炸雞軟骨-熱辣辣, 雞軟骨好有咬感。
2.炭燒豬頸肉、辣椒豬頸肉-切成薄片, 肉質爽滑。
呀。

6.菠蘿海鮮炒飯-賣相好靚, 菠蘿又香又酸甜, 飯粒粒分明, 撈上肉鬆、香脆果仁、蝦、魷魚、蟹柳等, yummy yummy
!
7.黄咖哩雞-咖哩辣辣的, 點上蒜蓉包後,掩蓋了包既缺點, 雞肉好嫩滑。
8.酸辣鳳爪-無骨夠爽夠咬口。
9.椰青海鮮焗飯-賣相靚之餘, 估唔到d白汁混合椰汁後, d汁飯清甜而幼滑
 , 相當好味
 , 美中不足係d海鮮比較小。
10.泰式大拼盤-有炸得無甘熱氣既彈牙蝦餅、魚餅。有脆脆既春卷, 薄薄既卷皮包上唔同既素菜絲, 滋味無窮。有香葉包雞, 雞肉滑溜。
11.炸蝦餅-夠爽口彈牙。
12.辣椒膏炒青口-几辣下, 青口新鮮。
13.蛋網海鮮金邊粉-有吸睛既外型
 , 顏色好sharp, 薄薄既蛋絲網, 撈埋d海鮮食材及幼滑既金邊粉, 甜美醒胃。
14.剌身虎蝦-蝦帶少辣, 夠鮮甜爽口, 我地忍唔住encore

15.炸蝦球炒椰子芯-蝦球香脆, 椰子芯清甜爽脆。
16.清炒椰菜苗- 比軟清淡, 但囗感好。
17.蝦膏炒通菜-濃鹹得宜, 通菜又脆嫩。
18.炒雜菜-夠清爽。
19.辣椒炒炸蝦球雜菜-蝦球又辣又脆。
20.羊架-唔羶, 肉質嫩滑。
21.椰青-好巨大, 成個椰青焗飯甘款, 清凉潤喉。

我地仲order左几款唔同既飲品, 亦有好多嘢食未試, 無法盡錄呢……
呢度人客多, 泰國服務員都比較忙, 收碟較慢, 但態度良好, 今餐非常滿意!

2014-02-22