2009-08-01
行旺角行到傍晚, 見到街口掛起個易拉架大賣本店優惠, 於是試下.間舖好暗, 門面唔多開胃, 但係店內好多客, 令我以為有好嘢. 侍應招呼我上閣樓, 啲樓梯好污糟, 令我皺晒眉頭. 經個九曲十三彎, 終於入到店舖盡頭處坐低. 我沿途見到啲食物賣相好一般, 啲魚生好啞色, 所以都唔敢多叫. 同個朋友叫咗兩個牛肉定食, 趁下熱鬧叫咗半磅三文魚同幾隻甘蝦. 係咁多.結果......啲魚生的確唔係好新鮮, 但嚇我一跳嘅係魚生片之間竟然有隻小昆蟲, 約莫一粒芝麻咁大. 我同朋友對望一眼, 決定夾開嗰兩片唔食, 但係已經食咗落肚嗰啲......唯有算!墊喺三文魚底嗰啲椰菜絲好似菜欄賣淨嘅菜頭菜尾切成, 帶少少啡邊, 好恐怖.點知食到牛肉定食, 又喺伴碟嘅椰菜絲發現芝麻狀嘅小昆蟲一隻!!!!心裡"頂"咗一聲, 諗過叫侍應埋嚟, 不過佢個格局有啲爛仔檔口feel, 我選擇咗快啲食完埋單算數.我個朋友好大膽, 夠膽食埋佢個蟹籽沙律, 我諗起佢啲椰菜, 連個牛肉定食都唔敢咬咁大啖, 驚唔覺意吞咗隻小強都唔知.好恐怖嘅一次飲食經驗, 兩人埋單仲要$160, 快快畀完錢之後好似逃離鬼屋咁鬆一口氣, 然後大
好恐怖嘅一次飲食經驗, 兩人埋單仲要$160, 快快畀完錢之後好似逃離鬼屋咁鬆一口氣, 然後大聲呻笨笨笨笨笨笨笨笨笨笨笨笨, 呻足十分鐘!