2022-04-23
復活節假期嘅第一天,好彩約到嚟呢度食飯,之前去過同酒店嘅中餐廳水準非常高,今次試吓法國菜😋12點幾到達,被安排坐窗邊嘅枱,可以望到廚房,而且樓底高,感覺都好舒適😊不過可能有啲曬😅我哋揀咗4道菜$1288pp,影咗好多相,不過我個Level只可以擺12張,所以有啲都post唔到出嚟比大家睇😅可能當日大廚不在,正常速度上完幾個前菜後,主菜及甜品上菜突然轉慢,雖然食法國菜真係預咗足夠時間,不過超過三個幾鐘,搞到後面活動有啲趕😆餐前小食:龍蝦🦞啫喱、吞拿魚、粟米啫喱加黑松露粟米🌽啫喱好幼滑,配黑松露好香😊酸種麵包,左邊係香檳牛油,右邊係黑松露牛油,香檳牛油其實冇乜香檳味,反而黑松露幾香濃北海道海膽配紅蝦及香脆小茴香(+$580)名菜即係名菜非常好食😋 一啖食晒鮮甜紅蝦及海膽,大滿足👍🏻👍🏻👍🏻法國聖子配以魚子醬忌廉(+$280)餐廳經理話呢隻魚子醬比較淡身,但係食落呢都非常香濃,我自己都好鍾意❤️法國青豆湯配燒牛肉火腿青豆湯係好濃嘅程度,所以建議食法:一啖湯、一啖雪糕或者溝埋佢一齊法國田雞腿配龍蒿及椰菜花泡沫田雞腿肉非常嫩滑,可以唔使點上面嗰個醬汁都好食😋左上嗰舊用作放骨😅烤法國黑毛豬配芥末乳酪
餐前小食:
龍蝦🦞啫喱、吞拿魚、粟米啫喱加黑松露
粟米🌽啫喱好幼滑,配黑松露好香😊
北海道海膽配紅蝦及香脆小茴香(+$580)
法國聖子配以魚子醬忌廉(+$280)
法國青豆湯配燒牛肉火腿
法國田雞腿配龍蒿及椰菜花泡沫
烤法國黑毛豬配芥末乳酪泡沫
其實唔係好似黑毛豬,味道鹹咗啲同有啲韌,唔算太好😅
炙烤法國羊架配釀羊肚菌
羊架好香,不過肥膏多咗啲😅
咖啡忌廉配焦糖核桃及芝士雪糕(+$98)
個殼可以破開食入面嘅甜品,又得意又好食😋
香橙及干邑橙酒梳乎厘配烤香草雪糕
如果鍾意酸酸甜甜嘅,呢個會好啱,好醒胃😂
Petit Four
榛子🌰朱古力、朱古力馬卡龍、車厘子朱古力
魚子醬個盒