2021-12-18
出名嘅九龍城同撈同煲火鍋喺銅鑼灣開左分店,今日就相約朋友去試新店,地位方便就在堅拿道西天橋旁冠景樓2樓,裝潢港式懷舊Feel,海鮮檔、牛肉佬、茶水部。店員會即場燙洗餐具,好細心好衞生。醬料每位$15。我們選了芫茜皮蛋魚頭鍋$148,魚頭好大個,鮮味十足,落火鍋料前,可先喝湯,十分清甜。火鍋料選擇十分多,有牛肉類、海鮮、肉類、菜類、小食、手工餃、手工滑、粉麵等。安格斯牛肉 細 $188紋路漂亮,色澤紅潤,肉味香濃。脆鯇魚片 $78魚片晶瑩剔透,新鮮爽脆。鴨血 $58銀針粉 $38少有火鍋店有銀針粉,好喜歡佢嘅質感,煙韌有口感,另配有一個小筲箕專比佢用,好細心。青島(大) $30用上戰鬥碗,夠豪邁。最後甜品有懷舊啫喱,重點係有懷舊遮仔,兒時酒樓才會見到。有驚喜嘅鯉魚年糕(糖不甩)店員即製,好有Heart,好滿足。
店員會即場燙洗餐具,好細心好衞生。
醬料每位$15。
安格斯牛肉 細 $188
紋路漂亮,色澤紅潤,肉味香濃。
脆鯇魚片 $78
魚片晶瑩剔透,新鮮爽脆。
鴨血 $58
銀針粉 $38
青島(大) $30
用上戰鬥碗,夠豪邁。