《天心 - 旺角》呢間餐廳一向都出名食日式火鍋,佢嘅火鍋唔係平時喺連鎖店食嗰啲喎,係真係好地道日本風嘅火鍋,除咗食材係由日本運送到香港之外,佢連個器皿都係去日本旅行時食火鍋嗰隻鐵鍋,所以當日嚟食晚餐嘅時候想去日本旅行嘅心情就更加加劇啦😫當日見到幾乎枱枱客都係食火鍋為主,所以我哋都唔洗諗太多,叫咗個都幾受歡迎嘅鹽味牛肉火鍋二人份$738😎當日正好仲係做緊優惠,逢係惠顧火鍋嘅客人會贈送兩隻北海道,帆立貝同埋蟹鉗,仲有薄切豚肉添🤭不過唔肯定優惠做到幾時🤔打電話去book枱嘅時候記住問清楚,基本上成個火鍋套餐嘅份量好多好多,淨係個蔬菜拼盤都已經多到食唔晒,我哋兩個人食咗一半都唔知有冇😂平日我哋食好多菜㗎,但係佢個蔬菜拼盤又有冬菇、蘑菇、金菇、蒟蒻、椰菜、娃娃菜、年糕福袋等等🤣仲要驚死你唔夠飽俾埋一大札粉絲你添😏啲肉未上我哋都飽咗一半,不過夠膽講啲食材真係好新鮮👍🏻而且洗得好乾淨🥬到啲肉上枱嘅時候又嚇咗一下😂一個火鍋餐竟然有兩大盤牛肉🤭重要係有唔同既部位😋印象中日本肥牛嘅肉質鮮嫩好滑溜🤭好快就俾我哋清晒,而另一款就相對肉味濃郁少少,有啲筋位都幾好食😋食晒啲肉同海鮮之後,店員同我哋講可以幫我哋加飯
《天心 - 旺角》

食晒啲肉同海鮮之後,店員同我哋講可以幫我哋加飯落個湯底做一個雜炊,店員將我哋打邊爐後嘅精華留返低喺鍋入面,加入白飯同芝士煮乾,個飯加咗芝士之後有拉絲既效果,個飯好creamy好有海鮮既香味😋
其實係幾唔錯嘅👍🏻食完主餐,雖然真係好飽好飽,但係我都係忍唔住叫咗個日本過江龍Runny Cheese 主打既開心果芝士奶油夾心餅 $58 做甜品❤️
作為開心果控嘅我,又點可以放過任何開心果甜品呢?😏個夾餅中間係一層口口嘅奶油忌廉,開心果味唔算好出,反而奶油忌廉嘅味道比較明顯,不過食落絕對唔會太過膩,作為呢一餐嘅結尾都算係幾滿足
2023-04-27