中環新開中東菜 𝐀𝐜𝐦𝐞係𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘎𝘳𝘰𝘶𝘱 旗下既餐廳!𝘈𝘤𝘮𝘦 同 𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 走截然不同嘅路線,感覺上屬較為高級既中東菜。不過同樣用上我最鍾意嘅𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩大家可以預先係網上𝘣𝘰𝘰𝘬位。如果兩個人嚟食嘅話,會建議預留𝘣𝘢𝘳枱。除咗可以欣賞到廚師既手藝,壓迫感亦無卡位咁大。因為疫情期間,卡位中間都會有塊板隔住,較為狹窄,唔係坐得太舒服。早餐午餐都會有唔同𝘮𝘦𝘯𝘶,今次午市嚟到先發現 原來最想食既𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵只限於早餐供應▪️ 𝙃𝙪𝙢𝙢𝙪𝙨 $68初嘗𝘩𝘶𝘮𝘮𝘶𝘴!口感綿滑厚身,鹹香微酸,調味十足,表面仲有原粒爽脆既鷹嘴豆增添口感。點𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 一流!▪️𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙁𝙡𝙖𝙩𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙 $30好鍾意𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 既𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦。厚身漲卜卜,質地超鬆軟!又帶咬口!雖然無平時酸種既香氣,但係口感取勝!好想買多幾塊返屋企做早餐。▪️𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖 $210一絲絲既羊肉索滿醬汁,肉質唔會好柴。硬係覺得味道似曾相識,然後比 @aliensfoodlife 講一講,又真係同茶餐廳嘅俄國牛柳絲有幾分相似。會配上一塊𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣
中環新開中東菜 𝐀𝐜𝐦𝐞

▪️ 𝙃𝙪𝙢𝙢𝙪𝙨 $68
𝙃𝙪𝙢𝙢𝙪𝙨

𝙃𝙪𝙢𝙢𝙪𝙨

▪️𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙁𝙡𝙖𝙩𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙 $30
𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙁𝙡𝙖𝙩𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙

▪️𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖 $210
𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙎𝙝𝙖𝙬𝙖𝙧𝙢𝙖

會配上一塊𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥,質地同樣鬆軟帶煙韌
旁邊白色既𝘨𝘰𝘢𝘵𝘴 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮好𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺好𝘴𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩!微酸開胃,有啲似𝘧𝘦𝘵𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦同𝘺𝘰𝘶𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵既混合體。
唔係好食得辣既朋友千奇唔好點太多綠色嘅醬汁!真係好辣,味道仲有少少似青汁,不過配埋羊肉一齊食,就更加突顯左羊肉既甜味。

▪️𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙆𝙚𝙗𝙖𝙗 $185
𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙆𝙚𝙗𝙖𝙗

雞胸肉質地唔柴,但亦唔算好滑嫩。食落淡淡香料味,味道相對其餘兩道菜清淡。沾上底下既𝘤𝘶𝘮𝘪𝘯 𝘺𝘰𝘶𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵,甜甜鹹鹹又幾唔錯。
呢道菜式同樣配上𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥,不過就唔係𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 而係𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘈𝘳𝘢𝘣𝘪𝘤 𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥。質地無𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 咁鬆軟之餘,味道偏甜,沾上帶甜椒香既醬汁的確唔錯。不過如果用左黎點重口味既hummus就會有啲奇怪。

▪️𝙎𝙥𝙞𝙘𝙚𝙙 𝙥𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣, 𝙤𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙤𝙞𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙘𝙖𝙠𝙚 $68

本身以為質地會好似磅蛋糕咁厚實,但原來非常濕潤,質地較為柔軟,邊邊位微脆。帶淡淡既香料味,味道有少少似薑餅人,甜度恰到好處。面頭既屎屎甜度較高,沙沙口感,帶橙嘅香氣。

整體而言,每道菜式都帶獨特既香料味,富中東風味,不過就唔係每款都好啱口味 (但感覺上比起其他中東菜容易接受),食落無𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 咁驚艷。我就特別鍾意𝘩𝘶𝘮𝘮𝘶𝘴同𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥!有機會既話,都會想試下早餐時段先有既𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘵𝘰𝘢𝘴𝘵,同埋𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦 𝘩𝘶𝘮𝘮𝘶𝘴 & 𝘧𝘭𝘢𝘵𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥。鍾意食中東菜既大家可以一試!不過定價就較為高小小。