2021-05-15 57 瀏覽
在通菜街2N號鋪,有一間屹立多年的台灣小食 - 西門町簡單的風格有如身處台灣的古早店。當趟開門,熱情的老闆親切的招待,先提示我們量度體溫,安排座位後便填寫資料。這𥚃的食品及飲品款式多,花心的客人必定有選擇困難,哈哈。由於今日太肚餓既關係,所以叫左5樣食物。當食物上枱時才發現份量都吾少😅鹽酥雞$63, 必定係台灣小食首選之一。平時一口一件,但尼到每件都大大舊,外層夠哂脆,肉質嫩滑。所以鐘意食鹽酥雞既朋友唔好錯過牙!食完香口食物,黎一個強烈對比!紅燜豬軟骨$69豬軟骨的燜得相當足夠的時間,肉一入口就自動散開,絕對吾怕痴牙😂。重點來了,軟骨的部分非常之淋,吸收哂燜煮醬汁既味道。雞絲拉皮$55 獨特的麻醬配有微微微微(因為真係好少😂)的香辣, 熱辣辣嘅天氣吃一份涼食,小小辣又可以刺激食欲,真的不錯👍🏼台灣菜當然唔可以少左擔仔麵同肉燥飯。濃濃醬掛係彈牙的麵條上,2人分享就剛剛好。我就覺得肉燥飯近似係台灣食到既味道,但有人會覺得同平時香港食到既味道有一點不同,可能係尼個無香菇既關係。香芋奶茶味道較為似維x雪米糍。柑桔檸檬玉露清新開胃。全部飲品都可選甜度冰塊🧊最後以擂沙湯圓作為尼餐結尾
在通菜街2N號鋪,有一間屹立多年的台灣小食 - 西門町
簡單的風格有如身處台灣的古早店。

這𥚃的食品及飲品款式多,花心的客人必定有選擇困難,哈哈。

食完香口食物,黎一個強烈對比!紅燜豬軟骨$69

雞絲拉皮$55