2007-07-16
今次我地選擇左去尖沙咀既《韓國錦城飯店》食野。這間餐廳..我大大話話經過門口好多次!! 但真係入去食真係第一次~~!! Order 野食時, 那位韓國太太用半咸淡既廣東話同我地介紹…!! 雖然有的吋吋地feel, 但都好樂意解釋的食物囉! 因為我地怕熱氣, 所以我地冇燒到!! 只係order 的韓式野食咁啦!! 今次我地食左咩:-1)炆牛肋骨煲~> 推介菜式! 雖然價錢成$160一個! 但真係物超所值! 牛肋骨炆得好腍, 好入味! 汁好香~~我好想Encore 食多次囉!2)石頭飯x 2 ~> 因為太多人, 叫左2個石頭飯! 熱騰騰咁由廚房攞出來, 好香飯焦香味但唔係濃架!! 如果唔食辣…記住食之前叫佢唔好放辣呀! 3)炒年糕~> 有少少辣! 不過, 我覺得的年糕硬左的。4)炒粉絲~> 好好味既粉絲!! 唔太乾又唔太腍! 5)海鮮薄餅~> 好好食既一個薄餅! 好入味, 唔油膩! 而且好香口~~正!6)蛋包蝦~> 唔係好大碟!! 但好好味!! 蝦好爽口, 蛋又香!! 好味!7)海鮮鍋~> 原本想叫人蔘雞湯! 但係韓國太太話我地人
今次我地食左咩:-
3)炒年糕~> 有少少辣! 不過, 我覺得的年糕硬左的。
4)炒粉絲~> 好好味既粉絲!! 唔太乾又唔太腍!
7)海鮮鍋~> 原本想叫人蔘雞湯! 但係韓國太太話我地人太多叫人蔘雞唔抵飲。咁建議我地試海鮮鍋。海鮮鍋有好多海鮮, 好鮮甜, 好好味!!
8)韓式白肉(其實我唔記得佢個正式名, 不過佢有白肉, 我未叫白肉囉) ~> 這個係韓國太太介紹既! 係用紹菜包住的白肉及配料一起食既!! 朋友話這個係韓國人時常用來送酒的!! 味道ok~~但比我簡, 我下次會簡食其他野囉!
最後, 緊係有的前菜比我地食架啦!! 加埋前菜, 我地食得好包!! 好滿足呢!!!
食完野, 我地繼續坐係到傾計, 雖然有另一位太太話我地太大聲。又話唔比我地影相。不過, 我地冇理佢地!! 唔知是否的韓國人係咁, 一時又好鬼惡, 一時又好鬼nice 咁呢!
我地共11個人, 每人食左$120! 比我預計中平喎~~!!! 大家可以去試下啦!!