2020-01-08 248 瀏覽
今日同朋友去咗鮨月食omakase,呢度嘅環境非常好,好有日本特色,我哋今晚可以坐到吧枱,見着廚師點樣去為我地準備食物。刺身:真鯛呢個魚切得薄薄地,口感幾爽幾煙韌,配上淡淡嘅柚子胡椒,係好唔錯嘅開胃菜,而且好新鮮!北海道岸蠔呢隻生蠔係日本直送,即叫即開。食落仲有淡淡嘅海水味,亦有日本蠔嘅嗰種鮮甜。唯一美中不足就係唔算太大隻。粒貝刺身個粒貝非常新鮮,配上自家磨製嘅wasabi,超級鮮甜,而仲有一個裙邊,係預先燒過嘅,比較煙韌,亦都好好味。吞拿魚拖羅蓉配下面呑拿魚赤身,真係唔捨得一啖食曬,配啲蔥花同埋芝麻蓉,調味剛剛好,呢個亦都好出色。呢個叫冰頭漬,即係三文魚嘅咀再用醋醃咗,食壽司之前,用呢個清清個味蕾,真係超級開胃。壽司:有五款壽司,分別係魴鮄,青羽太,蓮子鯛,赤蝦同大拖羅。每一個壽司都配唔同嘅醬料,好似魴鮄就配梅子蓉,青羽太配柚子胡椒,蓮子鯛配辣蘿蔔蓉。呢三個魚嘅味由淡食到濃,都非常新鮮。赤蝦壽司上面配埋一啲海葡萄同埋松業蟹膏,勁好食!其中最吸引嘅係大拖羅 。望落去已經勁肥美,放落口真係入口即溶!!最後當然仲有天婦羅,個炸皮非常薄,非常出色。仲有燒雞泡魚,無骨啖啖肉,都幾好食,送酒一流

刺身:

真鯛

北海道岸蠔

粒貝刺身

吞拿魚

壽司

最後當然仲有天婦羅,個炸皮非常薄,非常出色。仲有燒雞泡魚,無骨啖啖肉,都幾好食,送酒一流。如果燒鮑魚又好彈牙,又非常新鮮。加埋嗰個甜品最中餅,即係花形餅乾,入邊係士多啤梨雪糕同紅豆蓉,勁好食,用黎做ending真係perfect!!!