2009-05-31 91 瀏覽
男友想食越南菜,我一向在荃灣區嘅心水都係"小巴黎",佢係openrice睇到呢間的食評都ok, 所以為了"食好d",話同我去試下。七點去到見到唔多人都覺得有d唔對路,我地被安排坐卡位,但個位都好迫下。個menu的相ok, 我地點了大蝦西柚沙律、藍貝、香茅雞翼、招牌清湯越南濛、三色冰。全都出事!大蝦西柚沙律都算正常,但只有兩隻蝦,蝦新鮮,不算大隻,西柚兩三粒,其他都是生椰菜絲、紅蘿蔔絲,收五十幾蚊,唔係好抵。藍貝係menu個樣同上枱的分別好大,佢用水白洽完,用少少蔥、蒜炒,好唔得,藍貝肉超細粒,縮到好似五毫子咁大,無味,只係白水洽的味,藍貝離殼好唔新鮮,我食到有一隻臭咗,立即吐出來,好核突,即刻退返比佢地。個女待應知道,問都無問即刻退返入去,好似都唔係咁surprise。香茅雞翼好普通,好似茶餐廳的水準,無香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔會咁貴。招牌什麼清湯越南粉,d牛腩都幾好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十幾蚊唔值囉。最後三色冰,最差係d冰,因為佢地用碎冰,但唔知點解d碎冰係結成一塊,成o舊放係我杯三色冰上面,好怪。最後埋單,就算無計個藍貝都要一百七十幾蚊,以咁
大蝦西柚沙律都算正常,但只有兩隻蝦,蝦新鮮,不算大隻,西柚兩三粒,其他都是生椰菜絲、紅蘿蔔絲,收五十幾蚊,唔係好抵。藍貝係menu個樣同上枱的分別好大,佢用水白洽完,用少少蔥、蒜炒,好唔得,藍貝肉超細粒,縮到好似五毫子咁大,無味,只係白水洽的味,藍貝離殼好唔新鮮,我食到有一隻臭咗,立即吐出來,好核突,即刻退返比佢地。個女待應知道,問都無問即刻退返入去,好似都唔係咁surprise。香茅雞翼好普通,好似茶餐廳的水準,無香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔會咁貴。招牌什麼清湯越南粉,d牛腩都幾好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十幾蚊唔值囉。最後三色冰,最差係d冰,因為佢地用碎冰,但唔知點解d碎冰係結成一塊,成o舊放係我杯三色冰上面,好怪。最後埋單,就算無計個藍貝都要一百七十幾蚊,以咁嘅食物水準,超唔抵!我一定唔會再幫襯。
2009-05-24