2010-06-11
朋友生日, 想食西餐, fat angelo 吃多了, OUTXXXX 又唔好食, 來吃ruby tuesday吧. 前一天訂了台, 很爽快的接線生, 不收切餅費, 所以帶了蛋糕今天早早就放到餐廳雪櫃去了, 很smooth 的~心有點期待, 希望可以食到真正好味的美式餐廳. 試過太古的ruby, 難吃.剛來到, 在友人間興高采烈傾計, 太耐沒見面了, 附責serve 這台的waiter Ryan自我介紹一番, 然後滔滔不絕地介紹1. 會員著數, 有分三個長短, 可以有半價....XXXXX etc.... (省略幾分鐘)點2. drink menu 內做緊promotion 的drink 既成份, 價錢, 點樣抵. 3. 整個Drink menu 都講左五分鐘, 續頁sell... 正常人有心聽, 一定聽唔到, 因為好快, 所以唔知佢為乜囉. 當然我地已經無聽.... 我們即時被打沉了. 太hard sell 了. 好像是屈臣氏門口開檔賣抹布/地拖果D口吻, 或者做cold call. 叫完食物, 又說, 好似唔係好夠, 洗唔洗再叫D?? 叫佢俾水我地 (當時坐下已經有差不多半個鐘)
叫完食物, 又說, 好似唔係好夠, 洗唔洗再叫D??
叫佢俾水我地 (當時坐下已經有差不多半個鐘), 佢竟然又返來問: 洗唔洗叫D 野飲呀??
(正想再sell之際, 我已經忍唔住截住佢: 俾左水我地先呀唔該!!)
因為有些朋友打左底, 八個人, 叫了五樣食物, 兩個pasta, 一個Ribs, 薯條, soups.
然後一整晚, 除左上菜, 佢無再serve我地, 無加過水, 無收碟, 完全好似孤兒咁.
切完蛋糕用剩既candles, 就咁一聲不響, 好像路人甲跌左野咁丟在我地台面.
真係好無禮貌囉.
食得少有罪嗎? 不如set minimum charge la !
是否為了追VIP quota, 所以咁Sell? 我見其他waiter serve 都沒有的.
是否因為五月優惠期過左, 少了生意, 所以sell多D增加營業額??
無論貴定平, 呢個質素唔可以接受 !!