2023-06-22
北帝街開咗間新嘅舖頭食上海嘢,因為好鍾意食小籠包所以去試,當時嘅小籠包味道ok但係皮好厚,所以食過一次就冇回頭。到咗父親節爸爸話想食小籠包,附近又冇乜舖頭食上海嘢,所以近近地又去返呢度食話明食父親節飯,冇理由淨係食小食同湯麵呢啲,見openrice有人話呢度有得訂紅燒元蹄,就早兩日打去舖頭訂,$328價錢唔算好平不過即管試下估唔到元蹄勁大隻,最估唔到啲肉好冧,連瘦肉位都唔硬唔韌,味道仲好好,我哋一行五人清晒咁滯再嚟係炒鱔糊,鱔有咬口唔會冧晒爛晒,味道亦唔錯。跟住再食小食(都唔知點解會調轉咗嚟叫,食完主食先食小食🤣),叫咗小籠包、炸饅頭同香辣粟一燒(見個名好得意所以叫嚟試下),估唔到小籠包好食咗好多!!!皮薄多汁!同一開始嚟食嗰陣完全唔同!老闆過嚟吹水話換咗點心師傅,唔怪得完全唔同晒啦!最後我哋五個人叫咗四籠小籠包😂。炸饅頭炸得幾靚,又夠大隻。至於香辣粟一燒原來係辣椒炒粟米,因為粟米夠甜所以唔會好辣,我唔太食得辣都食到甜品就冇叫到高力豆沙,試咗佢哋推介嘅流沙金球,原來係煎堆入面包住流心嘅汁,見到金球二字以為係鹹蛋黃味,點知食唔到鹹味,甜甜地,金黃色嘅醬仲食到少少椰汁味,估唔到甜品都有驚喜
五個人食埋單八百蚊左右,計返百幾蚊一個人,父親節飯嚟講都幾抵食,最驚喜係小籠包,有機會會再去,下次試埋其他小食先
影到爸爸隻手指🙈
錯有錯著先睇到個饅頭都幾大隻