2018-05-04 459 瀏覽
好少踏足上水呢個地方,因為自己本身住九龍區,距離較遠,但有朋友介紹話上水有一間食醉雞煲嘅茶餐廳,非常出名,所以我慕名而來。假日晚飯時段,黎到茶餐廳門口,已經有一大堆人喺度等位。我和友人總共二人,都等了大約半小時至1小時才能入座。響門口已經聞到很香的花雕酒味,非常吸引。由於食到多幾個餸,所以我哋兩個女仔只係嗌左半隻雞,然後再嗌左肥牛,魷魚,生菜等等。個雞煲先來,一開始飲湯個叼味非常濃烈,並不易入口,但隨着一路打邊爐一路滾,個湯底越黎越甜,非常好飲。湯入面有大量材料,特別係紅棗同龍眼乾,我非常鍾意,龍眼乾都食到好多粒。總括嚟講鍾意食醉雞煲嘅朋友一定要黎試吓,因為佢哋材料非常足,而且價錢相當便宜。

響門口已經聞到很香的花雕酒味,非常吸引。