2010-01-05
好唔好食又睇落去 313 回: 2010年開飯第一餐@鹿悅自助餐全紀錄 (多相)http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=39592大家有無 set 好二零一零年既目標呀? 好孩子其中一個目標就係 "再加強力度咁去食野" , 橫掂身型仲有咁多 quota, 無奶油唔用盡佢架? 係咪? wakaka....所以今年一開始就食左餐自助餐! 同友人講話去鹿悅已經講左唔知幾多年, 連個大廚都轉埋都未去...終於去試左佢地既日本野食自助餐喇! 好唔好食? 又睇落去? 地址: 灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓蟹肉松仁魚條雞肉芝士條冷製波菜舞茸菇 必食!!!鮮蝦牛油果伴豆腐醬帆立貝帶子伴蘿蔔蓉醋醃蘿蔔煙三文魚伴椰菜花汁煮昆布蒟蒻和牛石燒有肉眼, 必食!!! 同牛腿!醬油煮米沢豚, 土豆及蒟蒻酥炸銀鱈魚, 呢個幾好味! 外面由海苔碎包住, 好香! 一切開外層, 熱騰騰既蒸氣飛出哂黎, 難得銀鱈魚仍然很鮮嫩! 必食!!!香煎鴨胸, 麵豉煮鰤魚,汁煮黑鯥魚,米通酥炸花魚鱈場蟹部分壽司, 整體好新鮮!即叫即炸既天婦羅, 炸得靚, 好味 FING 哂
地址: 灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓
蟹肉松仁魚條
雞肉芝士條
冷製波菜舞茸菇 必食!!!
鮮蝦牛油果伴豆腐醬
帆立貝帶子伴蘿蔔蓉
醋醃蘿蔔煙三文魚伴椰菜花
汁煮昆布蒟蒻
和牛石燒有肉眼, 必食!!! 同牛腿!
醬油煮米沢豚, 土豆及蒟蒻
香煎鴨胸, 麵豉煮鰤魚,汁煮黑鯥魚,米通酥炸花魚
鱈場蟹
部分壽司, 整體好新鮮!
即叫即炸既天婦羅, 炸得靚, 好味 FING 哂水, 有水準既雜錦天婦羅, 同恆和鑽石大廈既幾間日本料理同級數!
刺身新鮮, 最可惜唔可以叫人整壽司...我覺得拖羅都係壽司一啖一啖咁食好過剩食刺身, 所以...我自己整大拖羅! WAKAKA...
和牛兩食, 即叫即煮!
必食!!! 半生熟見紅 SHABU SHABU 又得!
SUKIYAKI 又得!
SOBA UDON
麵豉湯
吞拿魚魚丸清湯 必食!!!
山芋蕎麥 加乾昆布食, 好味! 食 BUFFET 唔好陣係諗住回唔回本, 淺嘗每一味感受唔同食味味道先係享受, 呢個蕎麥麵水準之高, 自己感受下! 必食! 唔好陣係掛住食拖羅和牛啊...
水見烏冬
長崎蜜糖糕, 綠茶紅豆羊羹, 蕃薯
紅豆蓉糯米糍
白酒雜果
花生芝麻雪糕, 椰子雪芭 必食! 甜哂!
上面既相佔左九成既野食! 食物種類唔算多, 不過樣樣都好精!
環境: 4
衛生: 4
服務: 4 全部侍應同 CHEF 都非常非常非常...有禮貌!
味道: 3.5
價錢: 3 (八五折 $560, 其實係抵食架! 有香港正宗日本料理既天婦羅, 大拖羅同和牛食, 你去鑽 X 大廈是旦食一間都至少過千埋單, 如果你要計回本, 樣樣食 D 一定夠有凸!)
最終評分: 4
鹿悅,鹿悅日本餐廳,Kaetsu,放題,自助餐,君悅酒店,grand hyatt,日本,東京,好孩子,和牛,拖羅