2022-12-22
呢度裝修都好企理,平日來吃,12:30左右食客開始入來,眼見只坐剩一台2⃣️座位。酸辣無骨鳳爪🐔🦵🏽沙律🥗(近餐$22)酸辣🌶️汁味道條配得很好,酸味同辣味都出得到,好得平衡;而鳳爪凍凍地❄️,咬落好爽脆彈牙,我個人最鍾意呢一個。👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋千千沙嗲半打(牛肉🐮、雞肉🐔)$78 雞肉🐥要讚,因為肉質好𣺉滑 ,一啲都唔鞋。雞肉和牛肉都醃得好,燒得香口,火候🔥控制不錯。正宗泰式海南雞🐔半隻$118我最鍾意食雞胸,都覺得肉質好𣺉滑,醃得好入味。平時我唔食雞皮,但隻雞一啲都唔肥,所以試吓連皮一齊食,雞皮都好爽口,一啲都唔肥膩。好味!😍😍😍湄南大船金邊粉$65有美國牛肉片、泰式牛丸、豬肉丸、魚蛋、扎肉、鴨血和蘿蔔。個牛骨湯煮得好夠火喉,好鮮甜。小船面$56 小船麵較有泰國特色,係包三碗不同的餸, 湯底,和粉的小碗麵🍜,每碗麵大約有兩至三啖左右。我叫了泰式扎肉清湯金邊粉、泰式魚蛋船湯米粉和鴨血冬陰功湯河粉。個牛骨🐮湯好好味,我覺得配米粉🍜最好,因為米粉最幼身,可以掛最多啲湯。同樣都係🚢船湯底,但我真係覺得小船米粉嘅船湯好味過大船麵添。(你們也可以比較下)🤤🤤🤤泰式咖喱豬扒,配青咖喱👳🏻♂️飯 $65
酸辣無骨鳳爪🐔🦵🏽沙律🥗(近餐$22)
千千沙嗲半打(牛肉🐮、雞肉🐔)$78
雞肉🐥要讚,因為肉質好𣺉滑 ,一啲都唔鞋。
正宗泰式海南雞🐔半隻$118
湄南大船金邊粉$65
小船面$56
泰式咖喱豬扒,配青咖喱👳🏻♂️飯 $65
青咖喱好香滑,椰子🥥味好香濃,除了豬扒,底部也有幾件矮瓜🍆和青豆角🍃,令成個餸作出一個平衡,唔會淨係只得肉,也有好一些份量嘅蔬菜調和一齊食,好好送飯。😋😋
泰國椰子水 (跟餐加$8)
泰式奶茶 (跟餐加$8)
呢度都幾經濟,套餐有湯麵或飯,都只係五、六十元左右,跟埋餐飲。
仲有,原來呢度舉辦緊🎉 「我要食10碗」🎊競食挑戰賽,只要在5分鐘內,食完10碗小船麵便有機會勝出,獎品係🎁{全年免費食麵},上榜嘅都有$120禮券💵。小船麵每款只係兩至三啖,真係應該好快食完。約埋幾個朋友🙋🏻♀️🙋🏻一齊嚟比賽,我諗都幾好玩。