2016-10-05
開喺翠華餐廳隔離,多年來都係開食肆,但係好多都挨唔到幾耐,之前就開左間嫲嫲雲吞雞。貪佢就腳就過來試下。都係叫左個招牌既雲吞雞,有好多唔同口味,叫左個冬瓜薏米湯底。雖然話係四人份量,其實個意思係比四個人分,但以食飽論既話,只夠食飽兩個人.因為我地有四個人,於是另外再叫多兩味餸,一個黑醋小排骨,同一個雪菜炒粉皮。雲吞雞先到,飲一啖湯,好燙口,幾醇,但唔係特別鮮甜同好飲。雲吞一般,因為出面熱個餡唔熱。雞肉唔算滑嫩,但配合埋豉油同辣椒豉油係幾好味.相比之下,反而是其餘兩款小菜的質素更令人驚喜。雪菜炒粉皮有啲偏淡,但係粉皮炒得岩岩好,爽滑有彈性,而雪菜同微辣既味道很是惹味,我最後清哂成碟。而另外一個黑醋小排骨就堅好食,顏色鮮亮,熱辣辣呈桌,酥香軟嫩,微酸可口,十分之高質嘅小菜。用來送飯一流。其實依間野嘅前身係嫲嫲辣辣,個陣時都唔少幫襯午市,有時會食晚市,個小菜嘅質素一直都keep得唔錯,川菜有一定水準。一脈相承,依間雲吞雞反而唔太推介,如果黎食嘅話,推介食小菜,真心唔錯。四個人食左200幾蚊,除開每個人60蚊以下。不過係新開張先有嘅八八折優惠,之後就可能冇咁抵。