2019-04-02 402 瀏覽
剛剛同好姊妹去完日本,返黎意猶未盡,又食多次OMAKASE,回味一下日本美食的滋味。今次來到尖沙咀的一家算新開的日本餐廳稻乙,門口一望以為是小店,原來轉角另有亁昆,都幾多位架~仲有D日式車廂座同多人的和室,適合聚會,私隱度不錯~除了OMAKASE外,有一系列和食可選擇~但我還是鍾情廚師發辦這種輕鬆食法~~第一味~松葉蟹 蟹肉蕃茄沙律呀 !我超鍾意食蟹,但係唔鍾意拆殼,呢個沙律啲蟹肉真係人手拆出嚟㗎,好雪白好香,食落好爽口鮮甜,終於可以無憂慮咁大大啖食蟹肉了~~個日式醋汁酸甜好開胃~嘩!呢個岩蠔刺身又肥又白雪雪,好鮮呀!望落嗰啲水分呢好充足,好水潤,應該係啱啱開出黎的活蠔,冰鎮之下,口感非常爽,兩個字,爽甜!同平時食美國同歐洲的蠔好唔同,食過呢隻岩蠔簡直重新定義了蠔的味美!呢碟係和風深海池魚刺身,點少少薑蔥就可以喇,因為本身已經漬咗啦,鼓油都唔洗點,由於新鮮的關係,同平時食的魚刺身口感是非常唔同,咬落比較有張力和口感,肉質非常甜美的!呢隻咁霸會的就是赤座蝦刺身,呢個品種又大隻又甜,幾乎是最甜的蝦種,食過又係翻唔到轉頭,食OMAKASE的餐廳用料好講究,wasabi通常都真係鮮磨嘅,食落唔

第一味~松葉蟹 蟹肉蕃茄沙律呀 !

松葉蟹肉蕃茄沙律

和風深海池魚

呢隻咁霸會的就是赤座蝦刺身,呢個品種又大隻又甜,幾乎是最甜的蝦種,食過又係翻唔到轉頭,食OMAKASE的餐廳用料好講究,wasabi通常都真係鮮磨嘅,食落唔會覺得好辛辣刺激,反而更添獨有的香氣,有如神來之筆!
活鳥貝

接下來是活鳥貝刺身,吃過甜度極高的蝦,還可以吃貝類來將口裡鮮味推到更高層次,這個次序真的別有用心,活貝口感可用脆口來形容,每次可以嫌的,就是可唔可以大份D~嘻嘻
火炙銀鱈魚壽司

終於來到澱粉質,火炙銀鱈魚壽司同埋白蝦蟹膏壽司,過百蝦呢真係雕到好似一朵花咁,非常之唔簡單嘅刀功,同旁邊朵菊花嘅層次差唔多。銀鱈魚用火炙,將油脂都溶化了,油滴俾壽司飯索哂,真係唔洗
燒海膽立魚

燒海膽立魚,海膽好新鮮好清甜,雖然冇嗰啲加拿大海膽咁大嚿,但係呢我會覺得個滿足感係絕對有過之而無不及嘅!

燒和牛肩肉,脂肪比例較高的和牛,肉汁豐富,大滿足!作為小食一流!

燒和牛肩肉
我同姊妹都覺得呢間仲好食過在日本食~~下次可再ENCORE!

2017年開,到而家都已儲了不少捧場客~實至名歸!
人多可以BOOK房~~

剛好見人地叫左日本酒, 下次約埋一班FD子真係要試試~~
2019-03-26
松葉蟹肉蕃茄沙律