2013-11-24
今晩向先施買完野之後有d餓,樓上果2間酒樓也吃過多次,所以今晚打算試新野。今次試下這拉面店,店面不太大,人也不算多,開放式廚房見到師傅在煮面的情況,我就是旦找個位坐。餐牌上有拉面丶炒飯丶小食丶飲品和1人前/2人前/4人前套餐,價格唔算特別貴。我點了招牌牛油拉面丶豬軟骨拉面丶薯仔沙律和煎蝦餃子。牛油拉面有1片叉燒丶一些粟米粒丶醃蘿蔔條丶昆布和1粒牛油,牛油撈落湯溶掉後,成碗味噌湯即刻有濃牛油味,幾特別,拉面條灼得剛好軟硬適中,叉燒就好一般冇咩特別,拌有粟米粒昆布這些蔬菜我覺得反而唔要塊叉燒更好,因為湯底已經頗濃郁了。豬軟骨拉面都係味噌湯底,應該係這店的拉面都係以味噌湯做底,豬軟骨好𣺉而且醃得好好味,其他配菜都係一樣有粟米粒昆布,拉面仍然煮得剛好,正。煎蝦餃子除左煎得夠香之外,真的是原隻蝦,冇花冇假,餡料好味,唔洗點醬油都已經好食。推介!薯仔沙律都要推介,薯蓉滑到似雪糕,內有薯粒,味調得好!整體都不錯,會再來。
我點了招牌牛油拉面丶豬軟骨拉面丶薯仔沙律和煎蝦餃子。
薯仔沙律都要推介,薯蓉滑到似雪糕,內有薯粒,味調得好!
整體都不錯,會再來。