2021-09-20
又到咗放工同同事食飯嘅環節,我就提議去尖沙咀食鷄煲,有一間我之前都試過,食物同價錢都幾吸引,今次再食過對呢間餐廳嘅出品都信心十足。呢度整體裝修都無咩點變,都好似之前咁,環境響同類食鷄煲或者打邊爐嘅餐廳黎講算係好好,起碼乾净衛生,冷氣都開得夠曬足,唔會食到身水身汗。呢到本身就係鷄煲、鴨煲同豬手煲任叫,跟住可以轉打邊爐,限時2個鐘,每位$198,超級抵食,但原來今次嘅餐牌有新搞作,加咗款牛魔皇套餐,每位只需加多$100,就可以任食美國極黑和牛,仲每位贈送澳洲M6和牛一客,就咁睇介紹就留曬口水。但係非常可惜,今日我地有位同事咁岩身體有D不適,戒口唔食得牛肉,作為好朋友就陪佢一齊唔食啦,相信其他野食已經夠好味。咁我地都點左一煲鷄煲同一煲鴨煲先,一如既往,甚至仲好食咗,而且兩款都唔同味,各有特色,鷄煲就味道以咸辣為主,勁香,而且收汁收得好好,基本上所有嘅醬汁都入曬鷄肉入面,好夠味又唔會令到肉質過柴,依然非常嫩滑;而鴨煲就好玩D,臨搞掂個陣淋上玫瑰露,再點火,立即香氣四射,起到畫龍點睛嘅效果,味道則偏甜,肉質可能比起鷄肉會實小小,但都超級好味。總之兩個煲都好有水準,非常惹味,不得不提入面索曬所有精
咁我地都點左一煲鷄煲同一煲鴨煲先,一如既往,甚至仲好食咗,而且兩款都唔同味,各有特色,鷄煲就味道以咸辣為主,勁香,而且收汁收得好好,基本上所有嘅醬汁都入曬鷄肉入面,好夠味又唔會令到肉質過柴,依然非常嫩滑;而鴨煲就好玩D,臨搞掂個陣淋上玫瑰露,再點火,立即香氣四射,起到畫龍點睛嘅效果,味道則偏甜,肉質可能比起鷄肉會實小小,但都超級好味。總之兩個煲都好有水準,非常惹味,不得不提入面索曬所有精華嘅洋葱真係好食到停唔到口,太正啦!
跟住我地就轉打邊爐,岩岩食過濃味野,就想食翻清淡D嘅湯底,我地就選咗皮蛋芫茜湯底。其實食材方面都係應有盡有,有牛肉、蝦、蔬菜等食材,蔬菜主要都係出面嘅櫃自取,全部望落去都有水分,都算幾新鮮。老實講食到呢到已經有少少飽,每樣野都試下都ok,整體食物質素都水準以上,我地打邊爐最愛嘅肥牛同滑牛完全唔會好似外面D任食邊爐咁劣質,起碼唔係凍都未解,實骨骨咁,都有D牛肉香味,又唔會太肥,都算係咁喇。
呢間餐廳都無令到我失望,出品都保持到水準,只係我係度唸普通任食嘅肥牛都已經咁好食啦,如果食牛魔皇套餐嘅和牛咪高質到難以想象,都係加多$100蚊姐,下次我點都要再食多次!