2019-10-23
朋友話今晚想食上海菜,咁岩經過見到呢間上海餐廳,唔知係新開定係新裝修,入面環境好靚,而且好多客人。好彩啱啱有人走,即刻可以有位坐。我哋叫咗個辣子雞,估唔到咁大碟。雞肉夠晒嫩滑,而且又夠辣,個辣味仲好惹味添,我諗我可以送到兩碗飯呀。呢個蔥爆牛肉又係一流,食物好夠穫氣,而且牛肉嘅烹調時間啱啱好,唔會太硬又唔會太稔,帽埋個汁好香口,搞到越食越開胃添。朋友話食上海菜一定要食賽螃蟹,我平時唔係特別鍾意食,因為覺得太清淡,估唔到呢度嘅賽螃蟹令我改觀啊。佢係蟹肉同蛋白都一樣咁多,食落唔會淡,反而係食到蟹肉嘅鮮味,點埋醋再撈飯真係好正。最後梗係要食上海必食嘅小籠包啦,我哋揀咗麻辣小籠包,估唔到都幾特別喎,小籠包入面好多湯汁,入面既麻辣好香口,我忍唔住食咗三粒,搞到我朋友剩返一粒可以食,哈哈。呢間上海菜又地道價錢又抵,唔怪得咁多客人啦。
呢間上海菜又地道價錢又抵,唔怪得咁多客人啦。