2019-08-31
同朋友在尖沙咀金馬倫道走來走去尋找美食,經朋友嚴選之後最後選擇了潮丸餐廳。餐廳位於金馬倫道尖沙咀地鐘站B2出口約步行3分鐘就到達,地點非常方便。我好鐘意潮丸裝潢設計舊式麵店格局,但又好現代化柔和光線配合白色質感磚牆,餐廳面積不大, 環境整潔企理舒服,卡位寬躺,食物又有水準又免加一木枱面上有三尊很特別醬料,有紅燈籠椒醬、黃燈籠椒其辣度挺高愛辣的我絕對不會錯過;試食後有後勁超辣。每個座位檯面都放著一張MENU, 客人要在餐牌上按自己嘅需求自己畫單;大約等5-6分鐘服務員托住木餐盤送上。牛骨湯不太濃好清甜, 牛根腍到勁好味呀 ,金錢肚爽口入味、牛筋腍得有咬口我選擇了車仔麵,有滷水雞翼、滷水豬大腸、滷水豆腐,是用店家秘製鹵水汁味道香不咸回甜。麻辣湯底不算濃也不太辣算清甜;再加上大量蔥、芹菜、芽菜和冬菜更加惹味香口。我不要面底,選擇了菜底只有四條西生菜實在有點失禮不滿意
自家牛三鮮粗麵
麻辣車仔麵
我不要面底,選擇了菜底只有四條西生菜實在有點失禮不滿意