2021-07-28 1123 瀏覽
忙裏偷閒,今日打算到尖沙咀食日式浜燒, 之前同事食過極度推介,所以今日約了屋企人去吃一頓浜燒料理。餐廳充滿日式居酒屋風貌, 好有氣氛, 個顧都以附近上班族為主~餐牌好多選擇,有單點和不少套餐。因為每個價套餐價錢相約,還好店員介紹時講出主要分別, 否則就有排睇😁我們揀了「北海漁港」套餐每位$488, 非常豐富以浜燒海鮮為主。未食之前可以玩吓遊戲,like and share 社交平台, 可以玩這個一手抓蝦嘅遊戲~ 很有趣 可以令顧客relax 一吓 ,開心吓。 我一手抓了八隻蝦~ 仲可以一半鹽燒,另一半做刺身。😋先來「燒河豚魚乾」,而非一般嘅沙律前菜。雞泡魚干燒得好香, 又唔會太硬太乾, 蘸沙律醬夠美味!清酒昆布大蜆煮充滿酒香,又唔會太濃影響大蜆的鮮味。 蜆湯好夠熱,非常美味~鹽燒赤蝦, 赤蝦刺身正是剛才抓到的數量, 刺身做法比較適合, 鹽燒下肉質較欠彈性。之後係一連串嘅爐端燒。兵庫縣直送播磨蠔可以揀燒得熟啲或者生啲。 揀了後者, 熱辣辣燒起,蠔味好濃郁, 半熟透口感爽滑, 入口鮮甜無比!燒九州松葉蟹🦀爐端燒逼出蟹的香氣, 肉質結實有點散。 蟹肉好鮮甜,好有蟹味!🦀🦀青森網鮑好生猛,燒之

餐牌好多選擇,有單點和不少套餐。
「北海漁港」套餐

燒河豚魚乾
先來「燒河豚魚乾」,而非一般嘅沙律前菜。
雞泡魚干燒得好香, 又唔會太硬太乾, 蘸沙律醬夠美味!

清酒昆布大蜆煮
鹽燒赤蝦, 赤蝦刺身

之後係一連串嘅爐端燒。

青森網鮑
好生猛,燒之前仲識都~ 肉很厚, 店員好有經驗燒得啱啱好, 鮑魚肉質鮮嫩彈牙, 有海水味不過鮑魚本身嘅鮮甜味就稍嫌不足。

厚燒紐西蘭草羊架
二選一 中揀了紐西蘭羊架, 七成熟, 火候掌呃得好, 肉質超軟嫩, 非常juicy, 一點羊羶味都沒有。

蟹味噌甲羅燒
經味噌調味的蟹膏味道實在濃郁到極點~ 再經爐端烤熱,香氣撲鼻, 非常誘人~ 配上蒜蓉法包,美味又富心思。
山之惠黑松露茸野菌箔燒
加入松露醬調味, 令野菌特別惹味~😋😋
鐵板燒野菜牛肉炒拉麵
每個套餐最後都有一道主食。
我們選了「鐵板燒野菜牛肉炒拉麵」, 有芝麻香, 夾雜洋蔥,蔬菜可口美味。 幾塊牛肉都不弱, 嫩滑有牛味!👍😋
最後來一份甜品:紅豆雪糕, 非常滿足。

服務非常周到, 差不多成份爐端燒套餐都要店幫忙才炮製得如此鮮味, 亦會主動斟茶。

「北海漁港」套餐
燒河豚魚乾